Erdogan: Zašto Zapad šuti o terorističkom napadu na Novom Zelandu

Svijet
Erdogan: Zašto Zapad šuti o terorističkom napadu na Novom Zelandu
.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da je manifesto u vezi s terorističkim napadom na Novom Zelandu pripremio jedan "poseban krug", javlja Anadolu Agency (AA).

"Manifesto je pripremio poseban savjet; iza ovoga stoji ozbiljan krug ljudi. Zašto se ne čuje glas Zapada? Zašto šute mediji na Zapadu? Ovo su pronašli, pripremili i dali mu u ruke", kazao je Erdogan u obraćanju tokom zajedničkog programa Kanal 7 i Ülke TV.

Istakao je kako je cijeli svijet bio uz Europu nakon napada na francuski magazin Charlie Hebdo, dodajući da Europa sada šuti kada je riječ o terorističkom napadu na Novom Zelandu.

"Ovo nije samo pojedinačni slučaj. Ovo je u potpunosti organizovani slučaj. Ovdje je ubijeno 50 muslimana. Među njima ima i djece stare samo 3-4 godine. Nemilosrdno su ubijeni", rekao je turski predsjednik.

Istakao je kako neki predviđaju kaznu od oko 15 godina zatvora za napadača na dvije džamije na Novom Zelandu, napominjući kako je tako mala kazna potpuno neprihvatljiva za ovako težak zločin.

"Tamo je ubijeno 50 muslimana, i sad će navodno biti kažnjen maksimalno na 15 godina. Zar je moguće tako nešto? Da li je to prihvatljivo? Je li ovo dječija igra? Ubijeno je 50 ljudi dok su obavljali molitvu. Takve stvari ne prihvatamo nigdje, niti u crkvama, niti bilo gdje. Takve stvari se ne smiju dešavati nigdje", kazao je Erdogan.

Dotakao se i odnosa njegove zemlje s EU, tvrdeći da Europska unija ne može zaustaviti pregovore o pristupanju Turske toj zajednici jer im je Turska potrebna.

Ne propustite