TRAGIČNA ŽIVOTNA PRIČA JUGOSLOVENSKOG BALBOE: Njega su se svi PLAŠILI!

Nostalgicno
TRAGIČNA ŽIVOTNA PRIČA JUGOSLOVENSKOG BALBOE: Njega su se svi PLAŠILI!
Na današnji dan 1979. godine Marijan Beneš je na prvenstvu Evrope postao najbolji bokser ''starog kontinenta.''

Na današnji dan 1979. godine Marijan Beneš je na prvenstvu Evrope postao najbolji bokser ''starog kontinenta.'' Jugoslovenski Balboa, kako su ga često nazivali, preminuo je 4. septembra 2018. u svojoj 67. godini života.  Nije mogao da priča jer su mu u borbama oštećene glasne žice, u borbi je izgubio oko, šake je lomio 26 puta, imao je Parkinsonovu i Alchajmerovu bolest.

Ljekari su mu dali izbor. Operacija uz rizik da dobije moždani udar ili da ne ode na operaciju, ali onda je pitanje dana kad će dobiti moždani. Beneš je operaciju odbio... Marijan Beneš, bokser. Šampion Jugoslavije, šampion Evrope. Najopasniji čovjek u državi. Pesnice od čelika, volja od čelika, oči od čelika.

Televizijski komentator Dragan Nikitović rekao je da je Beneš “najveći tragičar našeg ringa. Samouvjeren i hrabar do bezumlja, uzdao se samo u udarac, zaboravljajući staro pravilo ringa da se uvijek nađe neko ko jače udara. Ništa ga nije moglo zaustaviti, ni kada je stremio ka vrtoglavim visinama, niti kada je počeo strmoglavo da pada. Zbog specifičnog stila spuštenog garda i hrabrosti zvali su ga najvećim kockarom u ringu. Svi Zemunci, Šijani, Arkani, Kristijani, Giške... Tri klase je to ispod Marijana, kad je riječ o umijeću borbe. Deset klasa ispod kad je riječ o ljudskosti.

Rođen je u Beogradu 1951. godine, majka Marija Vukić bila je Ličanka, a otac Josip vojvođanski Hrvat. Oboje su bili prosvjetni radnici, otac je bio nastavnik muzičkog, pa je strast prenio na trećeg od trojice sinova, Marijana. On je bio odličan matematičar, a zbog roditelja je završio nižu muzičku školu na flauti i klavir. Srednju je napustio nakon prve godine zbog boksa. Imao je sestru Ljiljanu, a dvojica starije braće, Ante i Josip, trenirali su boks. Počeli su ga zadirkivati vršnjaci da je djevojčica, pa je s braćom krenuo na treninge. Porodica je tada već živjela u Tuzli. Kada je kao 10-godišnjak na treningu nokautirao 18-godišnjeg mladića, skrenuo je pažnju na sebe.

Marijan Beneš u amaterskoj karijeri imao je 299 borbi od čega je dobio čak 272. U profesionalnoj karijeri od 56 mečeva dobio je 50. Uz Matu Parlova najbolji je bokser bivše države svih vremena. Osvojio je sve moguće titule u BiH, te bivšoj Jugoslaviji, kao i naslov evropskog prvaka koji je uspješno branio četiri puta.

Nakon osvajanja zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u boksu 1973. u Beogradu, prešao je u profesionalce i 1979. osvojio titulu evropskog prvaka u verziji Evropske bokserske unije u lakoj velter kategoriji. Marijan Beneš se povukao 1983. godine iz boksa zbog teške povrede oka. Pitali su ga jednom prilikom da li je Bosanac ili i dalje Jugosloven. Rekao je "ono što sam uvijek bio - mali Titov pionir".

- Pošten čovjek se kune jednom za jednu stvar. Bio sam i ostao pošten. Zakleo sam se Titu da ću čuvati bratstvo i jedinstvo, a šta sam mislio u to vrieme mislim i danas - govori je Beneš.

Sa Titom se sreo čak dva puta. O jednom se i dan danas prepričavaju detalji.

- Tile je bio laf. Kad su me prvi put predstavili Titu, rekao mi je: "A ti si onaj mali što onako opasno bije?". Ja sam mu rekao: "Niste li vi druže Tito viši?". Zagrcnuo se od smijeha. Mogu da pišu šta hoće, ali niko nije jeo iz kante za smeće dok je Tito bio živ. Svi su imali platu - i radnik, i rudar, i čistač ulica, i ljekar... Sad gospođa jedu iz kante za smeće - i u Zagrebu, i u Beogradu, i u Banjaluci - govorio nam je Beneš.

Ne propustite