Tajna mnogih savršeno zdravih osoba: ČUDOTVORNA SVOJSTVA MEDA

Porodica i zdravlje
Tajna mnogih savršeno zdravih osoba: ČUDOTVORNA SVOJSTVA MEDA
Pčele su, kažu legende, svete životinje i zato je grijeh i nesreća ubiti ove male insekte.

Pčele su, kažu legende, svete životinje i zato je grijeh i nesreća ubiti ove male insekte. Njihov način života u zajednici gdje svaka jedinka zna svoj zadatak oduvijek je fascinirao naučnike, dok čudotvorna svojstva meda i dalje zadivljuju podjednako stručnjake i laike. Utvrđeno je da med sadrži vitamine, minerale, enzime i kiseline. To je jedini prehrambeni proizvod koji se nikada ne može pokvariti, a poznato je da isto svojstvo stiču i namirnice „potopljene” u med.

Pored toga što je izvrsna poslastica, skoro svi narodi koriste ovaj dar iz prirode kao lijek. Gotovo da nema boljke koju med ne može ublažiti ili čak izliječiti.

Koristi se za poboljšanje probave i uklanjanje stomačnih tegoba jer se lako asimilira i ima snažno antibakterijsko djelovanje. Primjenjuje se u liječenju raznih alergija, kašlja, upale sinusa i disajnih puteva, iscrpljenosti, oštećenja jetre i žučnih tegoba, kao i srčanih oboljenja jer dobro utiče na mišiće ovog organa. Med poboljšava apetit, podiže imunitet, ali i krvni pritisak, smiruje razne upale i liječi rane i opekotine. Osobama koje imaju povećan holesterol savjetuje se da industrijski šećer zamijene medom, a svakako je zdraviji i blagotvorniji zaslađivač u šolji mlakog čaja.

Preporučljivo je uzimati kašičicu meda ujutru natašte sa mlakom, a ne hladnom vodom. Sve u svemu, ukoliko u svoju ishranu uvedete ovu blagotvornu namirnicu, pravo čudo koje nam poklanja priroda, organizam će vam postati zdraviji, jači i otporniji.

Među svijetlim vrstama meda naročito se cijene bagremov med, med bijele djeteline, med slatke djeteline, vrbov med, med od palamide, kljenov, limunov, jabučni, lipov...

Lipov med se naročito cijeni zbog izvanrednog mirisa i ukusa, iako u prvom momentu pali u grlu. Lipov med sadrži oko 36 posto glikoze i 39 posto levuloze. Sa cvjetova lipe pčele sakupljaju mnogo nektara, oko 16 kg sa jednog drveta (oko 1000 kg sa jednog ha pod lipom).

Ne propustite