ISPOVIJEST DJEVOJKE IZNENADILA SVIJET: Veganstvo me skoro ubilo, pa sad jedem 2 kg mesa dnevno

Porodica i zdravlje
ISPOVIJEST DJEVOJKE IZNENADILA SVIJET: Veganstvo me skoro ubilo, pa sad jedem 2 kg mesa dnevno
Dnevno jedem 2 kg životinjskog mesa jer ima sve potrebne minerale i vitamine, čak i C vitamin, a kalcij dobijem iz koštane srži, ispričala je bivša veganka koja kaže da joj je najdraži pohani mozak.

Alma-Jade Chanter (25) je od svoje 13. godine života veganka, od kad je pogledala šokantne videe koji prikazuju mučenje životinja. Inače studentica iz Bristola koja živi u Nizozemskoj je u svojoj veganskoj prehrani otišla i korak dalje, pa je dugo vremena jela isključivo sirovo voće i povrće.

A kako iz toga nije dobivala dovoljno vitamina i minerala, zdravlje joj je počelo narušavati; počela joj je otpadati kosa i izgubila je ukupno deset kilograma.

Kad je izgubila i mjesečnicu i kad joj je dijagnosticirana rijetka autoimuna 'Gravesova bolest', liječnik je inzistirao da promijeni prehranu. U kakvom je stanju Alma bila vjerno dobro dočarava i jedan njen odlazak zubaru, koji je nakon pregleda bio uvjeren da djevojka pije samo gazirana pića, jer su joj tada već zubi počeli pucati 'po pola' zbog nedostatka gleđi ili emajla (najčvršći sloj zuba). Zbog brojnih je zdravstvenih problema tako u 19. godini odlučila vratiti meso u redovitu prehranu, a prošle je godine u tome otišla i korak dalje, pa sada jede samo meso - i to do dva kilograma dnevno.

 

Objasnila je kako vjeruje da je 'pristojno pojesti cijelu životinju', pa se najviše hrani onim dijelovima životinje koje većina baš ne konzumira; mozgom, srcima, jetricama i životinjskim kostima, odnosno koštanom srži iz njih. 

Alma, koja je trenutno na magisteriju na nizozemskom Sveučilištu Wageningen University, kaže da ju je 'cijela priča o dobrobiti veganske prehrane potpuno zaludjela', a zbog takve je ishrane postajala sve bolesnija dok nije shvatila da će je na kraju ubiti. Zato je odlučila dati mesu priliku.

- Trebalo je svega par tjedana od kad sam postala mesožder da se počnem osjećati fantastično; a po prvi put nakon dugo vremena nisam više osjećala bol u cijelom tijelu - kaže. Njena se prehrana danas tako najviše sastoji od jela poput poširanog janjećeg mozga i pilećih srca s jajima, a priznaje i da je svjesna da je otišla u drugu krajnost od vremena kad je bila zakleti vegan. Ipak, tvrdi i da se po prvi put u životu osjeća dobro u svom tijelu.

Ne propustite