MODNA IKONA koja je nedavno preminula imala je recept za DUG ŽIVOT: Evo kako je za godinu izgubio 40 kg

Porodica i zdravlje
MODNA IKONA koja je nedavno preminula imala je recept za DUG ŽIVOT: Evo kako je za godinu izgubio 40 kg
Mislite da osobe na gornjoj fotografiji nisu iste? E pa varate se! Nedavno preminuli dizajner Karl Lagerfeld je izgledao upravo tako.

Mislite da osobe na gornjoj fotografiji nisu iste? E pa varate se! Nedavno preminuli dizajner Karl Lagerfeld je izgledao upravo tako. Iako je teško da zamislite mršavog sjedokosog starca koji je stalno nosio naočare za sunce kao čovjeka sa viškom kilograma istina je upravo da je nekada Karl bio baš to. 

Kako brojni mediji navode, glavni motiv Lagerfeldovog gubitka kilograma bila je, pomalo očekivano, moda. Naime, silno je želio da nosi modne komade koje je dizajnirao Hedi Slimane pa se odlučio na rigoroznu dijetu koju je osmislio guru za mršavljenje dr Žan-Klod Hudre. U svega godinu dana Karl Lagerfeld je izgubio impresivnih 40 kilograma, a doktor je nakon toga je napisao i knjigu "Dijeta Karla Lagerfelda" koja je vrlo brzo postala hit. Ali, očekivano, nisu svi bili zadovoljnim ovakvim planom ishrane.

Naime, njegova dijeta se temelji na ograničavanju unosa masti i kalorija, izbegavanju pržene i prerađene hrane kao i povećanju unosa povrća i proteina. Iako se na prvi pogled ne čini kao da se previše razlikuje od brojnih drugih dijeta, postoji jedna stvar oko koje se "lome koplja". U ovoj dijeti je vrlo važno konzumirati bjelančevine sa svakim obrokom kako bi se spriječio gubitak mišićne mase, ali umjesto bjelančevina iz hrane, dijeta Karla Lagerfelda temelji se na korišenju proteinskih dodataka u različitim ukusima. Preporučuje se korištenje ovih zamjena barem za jedan obrok dnevno. Postoje i druge diskutabilne smjernice ove dijete. 

Ona se odvija u tri faze, a tokom prve dopušten je unos samo 800 do 900 kalorija dnevno što je previše restriktivno za većinu ljudi jer sa toliko malo kalorija teško da mogu normalno da funkcionišu. Naravno, naglasak je na spomenutim proteinskim napicima i drugim dodacima umjesto klasičnim namirnicama bogatim proteinima. Potpuno očekivano, većina nutricionista se slaže da bi ovu dijetu (ili barem njenu prvu fazu) u potpunosti trebalo preskočiti. 

Ali, Karlova motivacija za gubitak kilograma je bila zanimljiva. Naime, umjesto da bude motivisan zdravljem, on je smatrao da su modni trendovi i garderoba glavne stvari koje treba svakog da motivišu. Očigledno, stručnjaci ne podržavaju ovakve dijete i naglašavaju da nije potrebno stalno osjećati glad kako biste smršali.

Ne propustite