ZNATE LI KO JE ON? Prvo lice protesta u Beogradu zove se Boško Obradović

Region
ZNATE LI KO JE ON? Prvo lice protesta u Beogradu zove se Boško Obradović
.

SRBIJA - Gnjevna masa u Beogradu upala u prostorije javne televizije RTS predvođena Boškom Obradovićem, srbijanskim zastupnikom klerikalno konzervativne stranke Dveri.

Prilikom zauzimanja zgrade Obradović se nije libio ni fizičkog okršaja sa zaposlenicima, i to sve kako bi se u programu javnog servisa mogao obratiti građanima.

Ali ko je ustvari ovaj srbijanski političar koji predvodi konzervativce u Srbiji?

Naime, Obradović je prije dvije godine postao instant zvijezda čiji se govor masovno dijelio društvenim mrežama. Klasičnim narativom o tome kako od prava LGBT osoba postoje važnija pitanja poput obespravljenih radnika za koje država ne brine te gej lobijima koji preuzimaju inače tradicionalno i vjerski orijentirano društvo Obradović je oduševio nacionaliste.

Uostalom, organizacija Dveri, koju je osnovao za vrijeme studiranja, krajem 2016. godine potpisala je globalni antigej manifest tada nastale Međunarodne organizacije za porodicu.

Porijeklom je iz Vranića, sela pokraj Čačka, školovao se u Beogradu gdje je na Filozofskom fakultetu studirao srbistiku. Tokom studija 1999. godine s dvoje kolega pokrenuo je časopis Dveri srpske koji će s vremenom postati jedan od vodećih časopisa za nacionalnu kulturu. Iz tog kruga 2003. godine osnovana je i udruga Srpski sabor dveri, jednu od najaktivnijih i najglasnijih organizacija u Srbiji čije su glavne odrednice nacionalizam, euroskepticizam i antiglobalizam.

Godinu prije Obradović je diplomirao na temi „Miloš Crnjanski i novi nacionalizam“, da bi potom radio u izdavaštvu, objavio nekoliko knjiga i stotine tekstova na temu srpskog nacionalizma te predvodio organizaciju Dveri. Dveri su se protivile nezavisnosti Kosova, negirale genocid u Srebrenici, a posebno su se isticale svojim aktivnostima protiv povorki ponosa koje su se tih godina održavale u Beogradu pod gotovo opsadnim stanjem.

Osam godina kasnije, 2011. godine, Srpski sabor Dveri objavio je ulazak u politiku te su sljedeće godine izašli na parlamentarne izbore s listom pod nazivom „Dveri za život Srbije“. Osvojili su 4,34 posto glasova i nisu ušli u parlament. Četiri godine kasnije također nisu prošli prag. Ali na vanrednim izborima u maju 2016. godine Dveri, sad već politička stranka, osvojili su sedam mandata te je Obradović postao zastupnik.

U parlamentu Srbije, Obradović pažnju privlači nekonvencionalnim ponašanjem. Tokom oktobra 2017. godine kad je objašnjavao prijedlog Dveri da se na dnevni red uvrsti rezolucija o Kosovu u rukama je držao poveći kamen za koji je rekao da je s Kosova i recitirao stihove pjesme Otadžbina Đure Jakšića „i ovaj kamen zemlje Srbije“.

Isti mjesec je u skupštini Srbije „povukao“ za kravatu zastupnika Srpske napredne stranke Marka Atlagića zbog čega je i dobio opomenu, a kasnije je tvrdio da je riječ o međusobnoj šali.

Prošle godine njegova stranka Dveri oštro se protivila uvođenju Zakona o ravnopravnosti spolova.

„U Srbiji ne žive nikakvi 'rodovi' niti 'rodni identiteti', već žene i muškarci, djevojčice i dječaci, sinovi i kćerke, očevi i majke, sestre, braća, tetke“, objašnjavali su u stranci Dveri.

Ali, privatno, premda snažno zagovara porodicu, tradicionalne vrijednosti i brak kao svetinju, Obradović, otac troje djece, razveo se te potom ponovo oženio.

Od aktivističkog marginalca do zastupnika, Obradović se danas pretvorio u svojevrsno prvo lice demonstracija koje su započele zbog fizičkog napada na Borka Stefanovića, predsjednika male socijaldemokratske stranke Levice Srbije.

Ne propustite