JEZIVO! Evo šta predstavlja simbol koji je terorista sa Novog Zelanda pokazivao u sudnici (FOTO)

Aktuelno
JEZIVO! Evo šta predstavlja simbol koji je terorista sa Novog Zelanda pokazivao u sudnici (FOTO)
.

Simbol 'Bijele moći' je počela na internet forumima kao šala i pokrenuta je od strane desničarskih komentatora. Znak 'bijele moći' koristi tri prsta simbola OK koji izgledaju kao slovo 'W' i krug formiran palcem i kažiprstom da liče na slovo 'P'.

r
Ručni znak koji kopira simbol OK ima svoje korijene u kulturi memea krajnje desnice i popularizovali su ga komentatori kao što su Majk Cernović i Milo Janopulos.

Razvili su je alt-rajt saradnici na sajtovima kao što su 4chan i 8chan u kampanji koja je nazvana 'O-KKK' kako bi neškodljivi ručni gest pretvorili u nešto zlokobnije.

Ali ovo je bila prevara. Tipična alt-desna obmana koja koristi nasilnu kulturu svojih rivala i krije se iza navodne ironije.

ds

Oni koji prave znak mogu da se pretvaraju da ne znaju bilo ima lošu konotaciju, jer je OK znak toliko raširen i upotrijebljen u mnogim drugim kontekstima.

tre

Nedavno su četiri policajca iz Alabame u Sjedinjenim Državama suspendovana nakon što se pojavila fotografija koja je naopako prikazala simbol OK.

Ovaj simbol je u sudnici pokazivao i Brenton Tarant, rasista koji je u džamiji u novozelandskom gradu Krajstčerču ubio 49 ljudi. 

Ne propustite