Širom Evrope u mnogim džamijama povećane mjere sigurnosti

Aktuelno
Širom Evrope u mnogim džamijama povećane mjere sigurnosti
.

U brojnim džamijama u Europi povećane su mjere sigurnosti nakon napada na dvije džamije u gradu Christchurch na Novom Zelandu.

Posebne mjere sigurnosti su poduzete i u velikim džamijama u gradovima kao što su London, Beč i Amsterdam, kako prenosi Anadolija. 

Policija je u ovim gradovima odlučila pojačati policijske patrole te uvela i brojne druge mjere predostrožnosti.

Ispred Islamskog centra u Beču u petak su patrolirali pripadnici policije u pancirnim prslucima i naoružani dugim cijevima.

Nizozemski ministar pravosuđa i sigurnosti Fred Grapperhaus kazao je novinarima kako je Nizozemska uvijek pripremna kada se radi o mogućim sigurnosnim rizicima.

U nekim džamijama u ovoj zemlji pripadnici policije su bili ispred džamija tijekom džuma-namaza.

Osim toga, gradonačelnici Amsterdam, Rotterdam i Haaga posjetili su džamije nakon džuma-namaza kako bi se solidarizirali s muslimanima.

Opsežne sigurnosne mjere su poduzete i ispred džamija u Londonu, a biskupinja iz Londona Sarah Mullally je kazala kako je potrebno hitno osuditi napade kao što je ovaj na Novom Zelandu.

"Zajedno se moramo suprotstaviti vjerskoj mržnji i zauzeti se za slobodu vjerovanja", rekla je Mullally.

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan je također osudio napad te pozvao i medije na odgovorno djelovanje, napominjući da je potrebno obratiti pažnju na način izvještavanja i pisanja o muslimanima.

U napadu u gradu Christchurchu na dvije džamije u vrijeme džuma-namaza, ubijeno je najmanje 49 osoba, a više od 40 povrijeđeno.

Muškarac koji je preuzeo odgovornost za napad rekao je kako je 28-godišnji Australac te da je imao antiimigrantske motive za napad.

Policija je objavila da je jedan 28-godišnjak optužen za ubojstvo, a još dvojica su uhićena zbog sumnje da su povezani s napadom.

Prije napada na džamije, manifest o svojim namjerama objavio je jedan od napadača, Australac Brenton Tarrant.

 

(Novi.ba/Agencije)

Ne propustite