"Muslimani, ne napuštajte džamije"

Aktuelno
"Muslimani, ne napuštajte džamije"
.

Vijeće za američko-islamske odnose (CAIR) pozvalo je muslimane u petak da se udruže u jedinstvu i solidarnosti nakon što je 49 vjernika ubijeno u terorističkom napadu u dvije džamije na Novom Zelandu tokom molitve.

"Ne bojte se i ne napuštajte džamije. Niti danas. Niti bilo kad", rekao je predsjednik CAIR-a Nihad Awad pred novinarima.

Podsjetio je da u Sjedinjenim Američkim Državama postoji 3.000 džamija u kojima milioni muslimana redovno prisustvuju molitvama petkom.

"Oni osjećaju veoma opravdane strahove, i njima neki govore da se boje onih koji zagovaraju supremaciju bijelih te političkih lidera koji vjeruju u prevlast bijelaca", kazao je Awad.

Potom je poslao poruku Donaldu Trumpu, kritikujući njegovu retoriku u protekle dvije godine u kojoj je eksplicitno rekao: "Islam nas mrzi."

"Gospodine Trump, vaše riječi su važne. Vaše odluke su važne. One utječu na živote nevinih ljudi ovdje kod kuće, ali i na globalnom nivou. I ti bi trebao osuditi ovo ne samo kao zločin iz mržnje već i kao teroristički napad bijelog supremaciste", rekao je Awad, prenosi Anadolija. 

U jutrošnjem terorističkom napadu u gradu Christchurchu, na dvije džamije u vrijeme džuma-namaza, ubijeno je najmanje 49 osoba, više od 20 povrijeđeno. Muškarac koji je preuzeo odgovornost za napad rekao je da je 28-godišnji Australijanac te da je imao antiimigrantske motive za napad.

Ne propustite