Istražioci: Terorista Brenton Tarrant 2016. putovao kroz BiH

Aktuelno
Istražioci: Terorista Brenton Tarrant 2016. putovao kroz BiH
.

Bugarske vlasti saopštile su danas da istražuju motive boravka u Bugarskoj u novembru 2018. desničarskog ekstremiste koji je izveo napad na dvije džamije na Novom Zelandu.

Osumnjičeni napadač, 28-godišnji Australijanac koji je danas izveo napad na dvije džamije u gradu Christchurchu tokom molitve petkom boravio je u Bugarskoj od 9. do 15. novembra 2018. godine, rekao je bugarski državni tužilac Sotir Cacarov.

Otvorena je istraga da se utvrdi da li je verzija teroriste, koji se društvenim mrežama predstavljao kao Brenton Tarrant, kako želi otkriti historijska mjesta i proučavati historiju balkanskih zemalja ispravna, ili je on imao druge ciljeve, naveo je tužilac na konferenciji za novinare.

Bugarski ministar unutrašnjih poslova Mladen Marinov je dodao da je cilj istrage da se razjasne motivi boravka tog čovjeka i mogući kontakti sa drugim osobama.

Prema prvim elementima istrage nema podataka o terorističkim aktivnostima ili kontaktima te osobe u Bugarskoj, naveo je tužilac.

Istražitelji već imaju precizne informacije o toku njegovog boravka u Bugarskoj - on je stigao u Sofiju iz Dubaija 9. novembra, iznajmio je kola 10. novembra i obišao historijske lokacije u deset bugarskih mjesta. Otputovao je iz Bugarske 15. novembra letom za Bukurešt gdje je iznajmio kola da bi otišao u Mađarsku, naveo je tužilac.

To nije bilo prvi put da je taj Australijanac boravio u jugoistočnoj Evropi. Prema istim izvorima on je kratko boravio na Balkanu od 28. do 30. decembra 2016. kada je autobusom putovao kroz Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Bugarski zvaničnici su naveli da su za ovu istragu u kontaktu sa vlastima u SAD-u, Novom Zelandu, Australiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Srbiji i Crnoj Gori.

Glavni osumnjičeni za napad u Christchurchu gdje je ubijeno 49 ljudi, objavio je dokumenta prema kojima je kao motiv za svoje djelovanje naveo da se bori protiv imigracije koja preplavljuje kulturu evropskih bijelih naroda. Neki elementi se pozivaju na epizode iz historije Balkana i borbi protiv Osmanske imperije.

(Novi.ba/Agencije)

Ne propustite