Svjedoci terorističkog napada na Novom Zelandu: Molili smo se da im nestane metaka

Crna hronika
Svjedoci terorističkog napada na Novom Zelandu: Molili smo se da im nestane metaka
Jedan od svjedoka napada kazao je za CNN kako se molio da teroristima nestane metaka.

Preživjeli današnjeg terorističkog napada na dvije džamije na Novom Zelandu opisali su užasne scene. Jedan od svjedoka napada kazao je za CNN kako se molio da teroristima nestane metaka.

- Mislio sam da će morati ostati bez metaka, tako da sam samo čekao i molio Boga da tako i bude. Jedan čovjek mi je rekao da ostanem miran kada ga je napadač upucao ravno u grudi - kazao je svjedok.

Farid Ahmed kaže da se uspio podvući pod jednu klupu, gdje se pretvarao da ne diše. 

- Promijenio je šanžer sedam puta. Samo je pucao i pucao, a čim je prestao, uzimao je novi šanžer i nastavljao. Te scene nikada neću zaboraviti - rekao je Ahmed.

Palestinac, koji nije želio biti imenovan, kaže da je prvo vidio kako napadač puca čovjeku u glavu, a onda je počela paljba. 

- Prvo sam čuo tri pucnja, a onda je počela rafalna paljba. Znao sam da to mora biti automatsko oružje. Niko ne može okidati obarač tako brzo. Ljudi su panično počeli trčati. Neki su uspjeli krvavi izaći iz džamije, a drugi su samo padali - rekao je Palestinac.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern (Jacinda) okarakterizirala je ovaj napad kao teroristički, a današnji dan nazvala je najmračnijim u historiji Novog Zelanda.

Ne propustite