FINANSIJSKA PODRŠKA VLADE: Skupština Višegrada četnicima godinama odobravala novac iz budžeta

Bosna i Hercegovina
FINANSIJSKA PODRŠKA VLADE: Skupština Višegrada četnicima godinama odobravala novac iz budžeta
Treba naglasiti da budžet Opštine Višegrad u konačnici usvajaju odbornici Skupštine, a u ovoj godini budžet je podržan velikom većinom odbornika.

Opština Višegrad godinama je iz budžeta izdvajala određene iznose za Ravnogorski četnički pokret čije je okupljanje i postrojavanje proteklog vikenda izazvalo brojne reakcije i osude, ali i pokretanje istrage u Tužilaštvu BiH. To je posljednji put učinjeno u budžetu za ovu godinu. Pod stavkom "tekući grantovi neprofitnim subjektima" za Ravnogorski pokret izdvojeno je 500 KM.

Također i u općinskom budžetu za 2018. godinu za Ravnogorski pokret izdvojen je isti iznos, a slično je urađeno i u budžetima za 2017., 2016., 2015. te 2014. godinu. Treba naglasiti da budžet Opštine Višegrad u konačnici usvajaju odbornici Skupštine, a u ovoj godini budžet je podržan velikom većinom odbornika.

Predsjedavajući Skupštine Opštine je Bilal Memišević iz SDA koji se o ovoj činjenici do sada nije oglašavao. Tužilaštvo BiH je na temelju medijskih napisa, kao i dostavljenih prijava, formiralo predmet koji se odnosi na događaje koji su se zbili u nedjelju u Višegradu, odnosno u vezi s okupljanjem i postrojavanjem pripadnika Ravnogorskog pokreta.

Treba istaći i da je Vlada Kantona Sarajevo na elektronskoj sjednici donijela odluku da se Tužilaštvu BiH preda krivična prijava protiv pripadnika Ravnogorskog pokreta Višegrad kao organizatora obilježavanja godišnjice hapšenja Dragoljuba Draže Mihailovića.

Ne propustite