IZ AMBASADE SAD-a ZA NOVI.BA: Bh. politički lideri trebaju ostaviti po strani grubu retoriku i politiku odvlačenja pažnje

Bosna i Hercegovina
IZ AMBASADE SAD-a ZA NOVI.BA: Bh. politički lideri trebaju ostaviti po strani grubu retoriku i politiku odvlačenja pažnje
Budući da vlast na nivou BiH još uvijek nije formirana, iako su bh. politički lideri najavili njeno formiranje do kraja marta, kontaktirali smo Ambasadu SAD-a u BiH i pitali da li smatraju da će se to konačno i desiti te da li neko sa državnog vrha opstruira konstituiranje vlasti. Iz Ureda za odnose s javnošću Američke ambasade odgovorili su da je njihova politika da ne špekuliraju o pregovorima između političkih stranaka i formiranju vlasti.

Budući da vlast na nivou BiH još uvijek nije formirana, iako su bh. politički lideri najavili njeno formiranje do kraja marta, kontaktirali smo Ambasadu SAD-a u BiH i pitali da li smatraju da će se to konačno i desiti te da li neko sa državnog vrha opstruira konstituiranje vlasti. Iz Ureda za odnose s javnošću Američke ambasade odgovorili su da je njihova politika da ne špekuliraju o pregovorima između političkih stranaka i formiranju vlasti. 

S tim u vezi, Ambasada SAD-a u BiH ponovo je pozvala političke lidere svih stranaka u BiH da ostave po strani grubu retoriku i politiku odvlačenja pažnje i da se, umjesto toga, fokusiraju na formiranje vlasti posvećenih provođenju reformi koje će doprinijeti napretku BiH na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u.

Naglasili su da je integracija u euroatlantske institucije najbolji garant kontinuirane sigurnosti i stabilnosti BiH, kao i njenog budućeg prosperiteta.  

Podsjetili su da su državne institucije, uključujući Predsjedništvo i Parlament BiH, koje su, prema Ustavu, odgovorne za vanjsku i odbrambenu politiku, donijele odgovarajuće političke odluke koje jasno potvrđuju koristi koje BiH ima od partnerstva sa NATO savezom. 

- Također, Zakon o odbrani obavezao je zvaničnike BiH da daju podršku napretku BiH na njenom putu ka NATO savezu. Odluke Predsjedništva BiH dodatno su potvrdile tu obavezu da se nastavi raditi na partnerstvu sa NATO-om - kazali su iz Amabasade SAD-a za Novi.ba. 

Podsjetili su i na činjenicu da su članice NATO-a uputile poziv BiH da preda Godišnji nacionalni program, uz napomenu da predajom ovog programa BiH ne postaje članica NATO-a. 

Iz Ureda za odnose s javnošću SAD-a još su poručili da SAD visoko cijene profesionalnu izvrsnost Oružanih snaga BiH koja doprinosi domaćoj i regionalnoj sigurnosti, kao i misijama očuvanja globalnog mira i borbe protiv terorizma. 

 

Ne propustite