Majka sa sinom i snahom dilala heroin, KRILA PIŠTOLJ I BJEGUNCA!

Crna hronika
Majka sa sinom i snahom dilala heroin,  KRILA PIŠTOLJ I BJEGUNCA!
Advokat tvrdi da je Belka Bunar već tri godine u Francuskoj, a s druge strane, Tužilaštvo presrelo njene telefonske razgovore sa ostalim članovima grupe

Nekoliko uhapšenih u policijskoj akciji "Prizma" koju je proveo FUP na području Sarajeva, danas je na ročištu za određivanje pritvora u Kantonalnom sudu u Sarajevu tražilo od sutkinje za prethodni postupak da im umjesto predloženog pritvora odredi mjere zabrane jer su ovisnici o narkoticima i moraju primati svoju metadonsku terapiju. Prethodno su advokati 13 osumnjičenih za pripadnost kriminalnoj grupi koja se bavila preprodajom heroina, kokaina, spida i kanabisa na području Sarajeva i šire, istakli da je prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo kojim se traži pritvaranje njihovih branjenika uopćen, te da nije konkretizovan. Tražili su da se on kao takav odbije, te da se njihovi branjenici puste na slobodu ili da im se, eventualno, odrede mjere zabrane.

Tome su se pridružili i njihovi branjenici, a neki od njih su zatražili mjere zabrane jer su ovisnici o opojnim droga i jer moraju primati metadonsku terapiju. Da je liječeni ovisnik, u sudnici je kazao Almedin Tači koji je ujedno i istakao kako je drogu nabavljao isključivo za svoje potrebe. Isto su tražili i Adis Paldum i Emir Suljić.

Jučer je jedino advokat Muhidin Kapo tražio da se njegov branjenik Enes Gilić pusti na slobodu bez mjera zabrane, jer, kako je kazao, nema nikakve veze sa organizovanom kriminalnom grupom i od svih prisutnih u sudnici poznaje jedino Eldara Spahića od kojeg je nabavljao drogu jer je ovisnik.

U prijedlogu Tužilaštva Kantona Sarajevo navedeno je kako je analizom dokaza koji su prikupljeni za vrijeme šestomjesečne istrage, tokom koje su nad osumnjičenima provođene posebne istražne radnje, ustanovljeno da su supružnici Edis i Nerma Bunar bili ti koji su organizovali grupu ljudi čiji su članovi dobrovoljno postali Edisova majka Belka Bunar, Eldar Spahić, Sabahudin Žigović i njegova nevjenčana supruga Esmera Sinanović, Edin Žigović, Adi Mekić, Emir Curić, Enes Gilić, Adis Paldum, Almedin Tači, Minja Bajagić, Dženan Šačić i Jasmin Rustemović.

Za sve je zatražen pritvor izuzev za Esmeru Sinanović kojoj su predložene mjere zabrane. Za Belku Bunar je zatraženo i raspisivanje međunarodne potjernice. Organizatori kriminalne grupe, supružnici Bunar, utvrdilo je Tužilaštvo KS, drogu su nabavljali od njima poznatih osoba te su je dopremali u Sarajevo. Oni su drogu čuvali u svojim stanovima na području Sarajeva gdje su je prepakivali za daljnju preprodaju, a zatim su zajedno sa Edisovom majkom Belkom drogu dalje prodavali, uglavnom lično u svom stanu u ulici Bajrama Zenunija na Alipašinom Polju, ali i na drugim lokacijama.

Zanimljivo je da su imali vlastiti videonadzor zahvaljujući kojem su upozoravali svoje dalje distributere kada bi se policijska patrola našla u blizini.

Glavni distributeri para Bunar bili su supružnici Sabahudin i Esmera, a prodaju "robe" su dogovarali putem telefona. Nakon što su se konzumeti počeli žaliti na loš kvalitet heorina i njihovo kašnjenje prilikom isporuke droge, Edis i Nerma su ih zamijenili. Telefone koje su im dali kako bi ih koristili za preprodaju narkotika su im tada oduzeli pa ih dali Eldaru Spahiću i Adisu Paldumu kojima su radije dalje proslijeđivali robu koju su oni dalje preprodavali krajnjim konzumentima.

Spahić je za preprodaju droge angažovao Dženana Šačića i Adija Mekića, a drogu čiju su prodaju dogovorili dostavljali bi uglavnom unajmljenim automobilima.  Paldum je "posao" ugovarao putem telefona i društvenih mreža, a primopredaja je bila u stanu na Trgu nezavisnosti. 

Za dalju prodaju droge angažovan je i Almedin Tači, koji je heroin preprodavao konzumentima uglavnom u svom stanu, stoji u prijedlogu Tužilaštva KS. 

Uhapšeni su tokom istrage saznali da im ie policija na tragu, a zanimljivo je da je upravo zbog toga Belka Bunar nazvala Adisu P. kako bi otišla u stan u ulici Bajrama Zenunija i iz njega iznijela pištolj koji je Edis Bunar nelegalno držao u stanu. Ona je i sama koristila više telefona putem kojih je dogovarala preprodaju heroina.

Belka Bunar je, kako je zadokumentovalo Tužilaštvo KS, pomagala i u skrivanju Adnana Šeraka u vrijeme dok je bio u bjekstvu, tako što mu je javljala da ga policija traži, kao i njegovoj majci. Izet Baždarević, advokat Esmere Sinanović, kojoj su jedino predložene mjere zabrane, kazao je danas u sudnici da ne vidi razlog da joj se odrede spomenute mjere s obzirom na to da se onda ne bi mogla sastajati sa suprugom Sabahudinom Žigovićem.

Međutim, kako saznajemo, Esmera Sinanović će nakon puštanja na slobodu ipak završiti iza rešetaka jer je čeka izdržavanje kazne za drugo krivično djelo. Tužiteljica Jasminka Knežević, koja danas u sudnici nije detaljno obrazlagala razloge zbog kojih Tužilaštvo KS traži pritvaranje osumnjičenih, kazala je kako se ne slaže sa prijedlogom advokata da se osumnjičenima odrede mjere zabrane.

Odluka će biti donesena u zakonom predviđenom roku.

Ne propustite