Franjčević: Ne smijemo zanemariti opasnost od recesija Turske i Italije

Aktuelno
Franjčević: Ne smijemo zanemariti opasnost od recesija Turske i Italije
Zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mate Franjčević kazao je danas novinarima u Sarajevu da se nada da će recesije Italije i Turske, koje su važni vanjskotrgovinski partneri BiH, biti kratkoročne te da se neće bitno odraziti na vanjskotrgovinsku razmjenu sa našom državom.

Zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mate Franjčević kazao je danas novinarima u Sarajevu da se nada da će recesije Italije i Turske, koje su važni vanjskotrgovinski partneri BiH, biti kratkoročne te da se neće bitno odraziti na vanjskotrgovinsku razmjenu sa našom državom. 

Podsjetio je da je vanjskotrgovinska razmjena BiH prvenstveno usmjerena prema Evropskoj uniji (EU) te da s njom BiH ostvaruje dvije trećine vanjskotrgovinske razmjene. 

- Italija je dio EU i u tom je smislu važna jer je jedna od zemalja koje su na vrhu kada je riječ o bilateralnoj razmjeni sa evropskim zemljama. Turska je sve važniji faktor u smislu ekonomske saradnje sa BiH, tako da ove opasnosti ne smijemo zanemariti - istakao je Franjčević. 

Izrazio je nadu da će, ne samo Ministarstvo, koje će učiniti što može u svom djelokrugu rada, već i neke važne institucije kao što je Vanjskotrgovinska komora BiH, poduzeti odgovarajuće aktivnosti kako bi prevenirale eventualne negativne posljedice. 

Turski statistički ured saopćio je da je Turska krajem prošle godine ušla u recesiju zabilježivši pad ekonomskih aktivnosti dva tromjesečja zaredom.

Osim Turske, u recesiju je početkom januara ušla i Italija, što je objavio Italijanski nacionalni statistički zavod (Istat), jer je, kako je saopćeno iz ove institucije, bruto domaći proizvod (BDP) u posljednjem tromjesečju prošle godine pao drugi kvartal zaredom.

 

Ne propustite