Denis Zvizdić: Okupljanje četnika je kažnjivo širenje nacionalne i vjerske mržnje

Objavljeno:10.03.2019 - 16:01
A A A Times Arial

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić upozorio je kako "besprizorno i anticivilizacijsko okupljanje pripadnika tzv. 'Ravnogorskog četničkog pokreta' ponovo budi još svježa sjećanja na najcrnje dane 90-tih godina.

Tada su četnička ideologija, rasizam i hegemonizam bili osnova brutalne agresije na međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu, što je praćeno planskim i nasilnim protjerivanjem i masovnim zločinima počinjenim nad nesrpskim stanovništvom, a kulminiralo genocidom u Srebrenici, poručuje Zvizdić.

"Okupljanje pripadnika 'četničkog pokreta' kojima načelo mržnje prema pripadnicima drugih naroda i vjera predstavlja osnovu i cilj djelovanja, predstavlja eklantantan vid zakonski kažnjivog širenja nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, kao i namjernog i planskog zastrašivanja povratnika, posebno Bošnjaka, kojima se ponovo prijeti na najbrutalniji način", izjavio je se Zvizdić, povodom današnjeg okupljanja u Višegradu. 

Kako je istaknuo riječ je o još jednom pokušaju falsifikovanja historijskih činjenica i glorifikaciji ratnih zločinaca iz II Svjetskog rata kao i iz perioda agresije na BiH, koja je upravo u Višegradu, ali i u brojnim drugim mjestima, obilježena brutalnim ubistvima, mučenjima, silovanjima, "živim lomačama bošnjačkih civila" i drugim zločinima nezapamćenim u Evropi nakon II Svjetskog rata.

"Zbog toga pozivam Tužilaštvo BiH, kao i druge nadležne sigurnosne i policijsko-obavještajne institucije BiH, a posebno MUP RS, Ministarstvo sigurnosti BiH i Graničnu policiju BiH da hitno reaguju, daju potrebne odgovore ko je organizovao i kako je došlo do 'prekograničnog' okupljanja četnika, te da preduzmu potrebne aktivnosti kako bi u cilju zaštite ukupne, a posebno sigurnosti povratnika, organizatori i sudionici bili kažnjeni, a ovakva prijeteća i zlokobna okupljanja zabranjena", naveo je Zvizdić u saopćenju.

Predsjedavajući Zvizdić je također istaknuo kako je neophodno da takvo provokativno, i pojavno i sadržajno vrlo opasno okupljanje i propagiranje civilizacijski poraženih i odbačenih četničkih, kao i drugih destruktivnih ideologija, osudi i OHR, kao i predstavnici svih zemalja koje baštine vrijednosti jednakosti, ljudskih prava, antifašizma i borbe protiv rasizma.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!