POZNATI DETALJI AKCIJE: Švercovano zlato vrijedno više od pet miliona maraka

Crna hronika
POZNATI DETALJI AKCIJE: Švercovano zlato vrijedno više od pet miliona maraka
Od ukupno 30 uhapšenih, Tužilaštvo BiH jučer je od Suda BiH zatražilo da odredi pritvor za tri osobe osumnjičene zbog šverca velikih količina zlata i srebra, dok su za jednu zatražene mjere zabrane.

Od ukupno 30 uhapšenih, Tužilaštvo BiH jučer je od Suda BiH zatražilo da odredi pritvor za tri osobe osumnjičene zbog šverca velikih količina zlata i srebra, dok su za jednu zatražene mjere zabrane. Podsjetimo, prije dva dana počela je akcija Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) “Zlatni karat”, koja je nastavljena i jučer.

Izvori tvrde da je riječ o jednoj od najvećih akcija policijskih agencija BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) i trajat će i narednih dana s obzirom na to da operativno još nisu obrađene sve zlatare.

Pritvor je zatražen za Ćemala Prašovića iz Sarajeva te Ibrahima Nuraja (Nuray) i Edževida Batkića zbog opasnosti od bijega, kao i da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze te utjecati na svjedoke ili saučesnike. Mjere zabrane zatražene su za Alvira Čamdžića iz Kladnja.

- Osobe koje su pod istragom, osumnjičene su za krijumčarenje velikih količina zlatnog i srebrenog nakita, utaju carinskih i poreznih dažbina te za distribuciju nakita na ilegalnom tržištu - precizirano je iz Tužilaštva BiH.

Kako je saopćeno, do sada je na 60 lokacija širom BiH zaplijenjeno i privremeno oduzeto skoro 60 kilograma zlata, 45 kilograma srebra, 2.000 komada različitog nakita. Vrijednost se procjenjuje na više od 3,5 miliona KM. Osim toga, zalijenjen je i novac u iznosu od 60.000 KM i 40.000 eura te šest pištolja i više pečata za obilježavanje nakita. Saznajemo da su u pojedinim sarajevskim zlatarama pronađeni i lažni sefovi s desetinama kilograma švercovanog zlata, koje je preprodavano širom BiH.

Razlog zašto je zatražen pritvor samo za tri osobe, a 26 ih je pušteno da se brane sa slobode je taj što su pojedini pristali na saradnju s Tužilaštvom BiH. Oni su u SIPA-i, navodno, priznali da su bili dio ove organizirane grupe. No, očekuje se još hapšenja. Inače, vlasnici sarajevskih zlatara Alzir Kurbegović i Munib Kahrović, čije su radnje prekjučer pretresene, pušteni su nakon ispitivanja.

Šta je do jučer oduzeto

3,5 miliona KM vrijednost je do jučer zaplijenjenog zlata, srebra i nakita

60 kilograma zlata

45 kilograma srebra

2.000 komada različitog nakita

60.000 KM

40.000 eura

6 pištolja

Ne propustite