30 novih uposlenika u državnoj službi koštat će građane 586.000 KM godišnje!

Bosna i Hercegovina
30 novih uposlenika u državnoj službi koštat će građane 586.000 KM godišnje!
Vijeće ministara BiH na sjednici krajem januara odobrilo je Službi za zajedničke poslove institucija BiH da zaposli novih 30 radnika.

Vijeće ministara BiH na sjednici krajem januara odobrilo je Službi za zajedničke poslove institucija BiH da zaposli novih 30 radnika. Odluka o ovim zapošljavanjima u Službenom listu BiH objavljena je tek 5. marta.  U njoj se navodi da su nova upošljavanja neophodna za potrebe novonabavljenih i preuzetih objekata državnih institucija. Riječ je o dva objekta u Mostaru, tri u Sarajevu i dva u Istočnom Sarajevu.

Plate i troškovi

Nejasno je na kojim poslovima će raditi novozaposleni,pogotovo ako se po adresama navedenih objekata može zaključiti da je riječ o zgradama u koje preseljavaju ili su se preselile određene državne agencije ili druge institucije. Sudeći prema tome da je Služba navela da joj je za razdoblje od januara do marta ove godine za plaće i naknade novim uposlenicima potrebno ukupno 147.000 KM to znači da njima zaposlenje već teče i da rade. Navedeno je i da će od aprila do decembra ove godine za nove uposlenike za plate i njihove naknade i troškove trebati još 439.000 KM, što znači da će nas 30 novih uposlenika u institucijama BiH na godišnjem nivou koštati 586.000 KM.

Zeleno svjetlo

Ovo je još jedan pokazatelj da nema nikakvih moratorija kada vlast zapošljava. Istovremeno, sredstva planirana za 30 uposlenika ,a koja osim plata uključuju brojne naknade i podmirenje troškova poput prijevoza, putovanja, goriva, odvojenog života, pokazuju da je država i dalje najpoželjniji poslodavac. 

U odluci Vijeća ministara BiH navedeno je da će se novac za plaćanje novih radnika za prva tri mjeseca ove godine osigurati iz tekuće rezerve državnog budžeta, a na osnovu odluke o privremenom finansiranju, budući da budžet za 2019. još nije usvojen.Sredstva za isplatu novouposlenih u ostalim mjesecima u ovoj godini, bit će osigurana iz budžeta.

Ne propustite