RECITE "NE" CIGARAMA: Namirnice koje čiste tijelo od nikotina

Porodica i zdravlje
RECITE "NE" CIGARAMA: Namirnice koje čiste tijelo od nikotina
Prestanak pušenja je istinski težak i izazovan proces koji traje dosta duže nego što većina ljudi očekuje. Tu se ne radi samo o ispravljanju navika, nego i o istinskoj potrebi za izbacivanjem nikotina iz tijela, a za što iziskuje i neke dodatne napore.

Ubrzanje tog procesa, moguće je putem regulacije ishrane i povećanja unosa namirnica koje dokazano pomažu čišćenju organizma i eliminisanju nikotina iz organizma. Nekoliko njih se i kroz određena naučna istraživanja potvrdilo efikasnima, a kako bi pomogli svima koji se bore sa odvikavanjem od pušenja, navest ćemo tih šest, posebno efikasnih namirnica.

Zeleni čaj

Zeleni čaj predstavlja jednog od najboljih suboraca osobama koje se pokušavaju izboriti sa svojom ovisnosti o nikotinu i cigaretama. Pozitivno utiče na više načina, kao prvo hidratizira tijelo, što je vrlo važno koži i tijelu izmučenom od negativnosti nikotina, jedan je od najboljih antioksidanata, pa se s pravom može reći da čisti tijelo od nikotina. Uz to, kao i ostali čajevi ima smirujuće i blagotvorno djelovanje koje može biti važno u pojedinim trenucima. Uz sam zeleni čaj, za još bolji efekat preporučuje se i dodavanje kašičica narendanog đumbira, malo krastavca, limuna i par listića nane.

Špinat

Špinat je poznat kao odličan izvor folne kiseline, a folna kiselina igra vrlo važnu ulogu u eliminaciji nikotina iz organizma. Uz to, folna kiselina je važna za normalne funkcije organizma, a ima i značajan uticaj da mentalno zdravlje.

Mrkva

Mrkva je veliki pomagač osobama koje se pokušavaju izboriti sa problemom nikotinske ovisnosti i svojim sastavnim elementima kakvi su vitamini A, K, C i B, pomažu organizmu da se očisti i ubrza proces detoksikacije i potpunog spasa od svih silnih posljedica koje donosi pušenje.

Brokule, kelj, kupus

Zeleno lisnato povrće kao što su kupus i kelj, ali isto tako i povrće kakve su brokule, sadrže polifenole kao vrlo korisne supstance u smanjenju upalnih procesa u probavnom sistemu. Istovremeno, antioksidansi sadržani u sastavu čiste tijelo od toksina i između ostalog tjeraju vani i sam nikotin.

Limun i narandža

Agrumi sa limunom i narandžom na čelu, poznati su po bogatsvu vitaminima zbog kojih su rado viđeni u većini procesa detoksikacije. Upravo tu se A, C i E vitamini spremno dokazuju i kada treba ojačati organizam i pomoći mu da se riješi nakupina nikotina koje otežavaju život osobama željnim rješavanja ovisnosti.

Kivi

Kao što je slučaj sa limunom i narandžom, i kivi je izvrstan saborac organizma na putu do čišćenja. Pomaže mu da se izbori protiv infekcija i bakterija i obezbjeđuje mu prijeko potrebne vitamine i minerale.

Ne propustite