UŽAS U SARAJEVU! Muž me zlostavljao više od 30 godina

Bosna i Hercegovina
UŽAS U SARAJEVU! Muž me zlostavljao više od 30 godina
Maltretiranje je prestalo tek nakon što je napustila supruga

Dok sam ležala u bolnici na Odjelu dermatologije, sanjala sam da me hvata za vrat i guši. Doktori su me smirili, dali mi sedative kako bi mi bilo bolje. Moj život je bilo ropstvo, bila sam u rupi bez dna.   Tim je riječima i drhtavim glasom počela svoju ispovijest o suprugovom zlostavljanju majka maloljetne djevojčice, jedna od žena koja najduže boravi u Sigurnoj kući u Sarajevu.

Nakon više od 30 godina psihičkog i fizičkog zlostavljanja u braku, ova hrabra majka dlučila je napustiti dom i ostati bez ičega.

- Ovdje sam već 10 mjeseci. Prvi put sam u Sigurnoj kući. Psihičko maltretiranje bilo je konstantno. Bojala sam se priznati to samoj sebi, stid me bilo da prijavim nasilje zbog mojih godina. Mislila sam, popravit će se, to je samo loš dan – kaže ona.

Dani su bili obilježeni udarcima, poniženjem, sramom.

- Noću me napadao, pred sabah, oko 4 ujutro. Jednog jutra, taman sam zaspala, a on se proderao kroz kuću nazivajući me svakakvim pogrdnim imenima. Izletjela sam napolje u papučama, drhtala kao nikad. Prije godinu sam proživljavala logor. Od straha i brige sam oboljela. Nekad mi ne bi dao da budem u kuhinji, pa čak ni da se napijem malo vode. Mislila sam da ću umrijeti

Nakon višegodišnje patnje, njeno zdravlje je narušeno. Završila je u bolnici, nakon čega je sama sebi rekla da mora početi život ispočetka. Rješenje i spas nakon toliko godina braka pronašla je u Sigurnoj kući. Od tada je, kaže, njen život poprimio drugu dimenziju.

 

Ne propustite