MOZAK

KAKO DA OSTVARITE NAJVEĆE ŽELJE: Čudesna mindfulness tehnika vam otkriva pravi put!

Objavljeno:03.03.2019 - 13:39
A A A Times Arial

Majndfulnes (mindfulness) nas podstiče da proširimo uvid u sadašnji trenutak, da bismo ga što bolje iskoristili.

Istraživanja su pokazala da tako dolazimo do mnogo više autentičnih reakcija. Te autentične reakcije, način života i način na koji posmatramo život, omogućavaju nam da uvidimo šta tačno želimo u budućnosti. Iako je glavna karakteristika majndfulnesa da budemo prisutni samo sada i da to koristimo na efikasan način, takvim stilom života mi dobijamo šansu da izaberemo kojim ćemo putem krenuti. To će nas, naravno, odvesti u određenom pravcu. Dakle, u majndfulnesu cilj nije ideja vodilja, nego put i naša prisutnost na svakom koraku tog puta.

Naš cilj treba da bude prisutnost u trenutku koji ima beskonačno mnogo ishoda. Ukoliko smo prisutni, dobijamo šansu da se razvijemo i da promijenimo tok situacije. Dakle, dobijamo izbor. Izbor je nešto što izaziva strah. Ljudi instinktivno osjećaju nesigurnost kada donose odluke, naprosto, zbog prethodnih loših iskustava ili zbog onoga što bi nam mogla donijeti neka odluka.

zivot-divan

Postavljanje ciljeva nam olakšava funkcionisanje u svakodnevnom životu. Društvo u kome živimo je orijentisano ka ciljevima – državnim, privatnim, poslovnim... sve je trka za ciljem. Nezadovoljstvo nastaje zato što je, nakon ostvarenja jednog cilja, drugi već determinisan, tako da rijetko uspijevamo da dođemo do momenta kada možemo da osjetimo šta je zapravo značilo ispunjenje određenog cilja, kao i šta je to što nam je njegova realizacija donijela ili oduzela.

Najčešće samo nastavljamo dalje. Pored toga što smo upotrijebili silne resurse da dođemo do tog cilja, mi nismo iskoristili to što smo postigli kao nadoknadu za potrošeno, već smo dato postignuće uzeli zdravo za gotovo. Ukoliko ipak ne ostvarimo ciljeve, osim što smo uzaludno investirali svoje resurse, mi dolazimo u situaciju gde sada sebe i prekorijevamo zbog neuspijeha.

Očekivanja za ostvarenje cilja dolaze iz prosuđivanja. Prosuđujemo o tome šta je dobro, poželjno, šta se očekuje od nas, šta mi očekujemo od sebe... To je sasvim u suprotnosti sa majndfulnesom, koji zastupa ideju da treba da živimo bez „kačenja etiketa” na ono što posmatramo. Ništa nije dobro ili loše samo po sebi. Ono što bi, na primjer, neko smatrao za savršenu porodicu ili karijeru, možda nekome drugome djeluje kao potpuni promašaj. Dakle, sve je podložno subjektivnom sudu.

1493981361

Usmjeravanje pažnje i korišćenje unutrašnjih resursa

Treba da imamo u vidu da je, zaista, sasvim u redu da u svakom trenutku znamo kuda idemo. Kada smo na autopilotu, mi imamo ispred sebe cilj i uradićemo sve kako bismo ga ostvarili. Nastavljamo da radimo čak i ono što nije u skladu sa našim vrijednostima, jer okruženje to očekuje, pa ostvarenje tog cilja postaje i ono što mi očekujemo. U tim nastojanjima rasipamo svoje resurse.

Mi moramo znati i da je putovanje do cilja važno, a u tome nam mogu pomoći vježbe meditacije i vizuelizacije, u kojima određujemo gdje i kako želimo da budemo u određenom periodu. Sjedeći u mirnom položaju, duboko udahnemo i izdahnemo toliko puta koliko je potrebno da osjetimo da smo u potpunosti u svom telu. Zamislimo neko mjesto na kome se ojsećamo dobro. To mjesto može da bude bilo gdje. Kada postignemo taj osjećaj, možemo da razmislimo o tome gde smo sada. Sljedeći korak je da odredimo u kakvom okruženju bismo voljeli da budemo. Tako postajemo oslobođeni od pritisaka ciljeva. Imamo samo smjernicu koja nas vodi – a to je osjećaj. Te smjernice nam pomažu, uče nas, daju nam šansu da se prilagodimo.

Smijernice možemo da prepoznamo samo ako obratimo pažnju na svaki dio tog puta. Svaki dio puta ima određene karakteristike koje ćemo vidjeti samo ako se udubimo u ono što je sada oko nas. Ako smo prisutni u sadašnjem trenutku, vidjećemo da možda prvobitna odluka i utvrđivanje cilja nisu bili tako mudri i da bi možda trebalo da promijenimo pravac.

Samo tako dajemo šansu našim željama da se i ostvare. Naravno, ponekada ispunjenja ciljeva dolaze u potpuno drugačijem obliku od onog koji očekujemo, i baš zbog toga je važno da se usmjerimo na osjećaj, na prisutnost, a ne na metu koju smo zacrtali. Ukoliko smo prisutni u osjećaju trenutka, kada se zagledamo u iskustvo, sigurno ćemo primjetiti stvari koje će nam vratiti osmijeh na lice.

Izvor: Lovesensa.rs