JAPANSKA TEHNIKA ŠIHIDA: Garantuje da ćete odgojiti genija!

Zanimljivosti
JAPANSKA TEHNIKA ŠIHIDA: Garantuje da ćete odgojiti genija!
.

Ovaj japanski metod široko je primjenjen u više od 10 zemalja svijeta, a njegova popularnost sve više raste

Profesor Makato Šihida je smatrao da je za podizanje genija potrebno da se sa djetetom bavite bukvalno od rođenja, razvijajući desnu hemisferu njegovog mozga, postepeno uvodeći igre i razvoj lijeve hemisfere. Ova metoda, koja se na je na Istoku široko primjenjena postala je popularna i na zapadu.

Djeca uče matematiku uz pomoć kartica sa slikama, slagalicama, igrama sa objektima različitih oblika i, naravno, bacaju pet kada pravilno riješe problem.

U predgrađu Sidneja postoji vrtić koji prima djecu uzrasta od 6 mjeseci i više.

Oni kažu da od tog perioda pokušavaju da razviju vizuelno pamćenje od djece, uče ih pjesmicama i uče ih kako da nauče da ispričaju priču. U ovom vrtiću uveliko koriste Šihida metod pa imaju slučajeve djece koja sa 2 i po godine znaju sva slova.

Ovaj japanski metod široko je primjenjen u više od 10 zemalja svijeta, a njegova popularnost sve više raste. Roditeljima se preporučuje da se djecom počnu da rade kod kuće što prije.

182041-shutterstock-245118295-ff

Kako se primenjujete Šihida metod kod kuće?

Prvo odlučite kada ćete posvetiti vrijeme djetetu. Najbolje je da to bude u isto vrijeme svakog dana. Lekcija treba da počne sa omiljenom pjesmom. Potrebno je da je otpjevate sa bebom pa zatim recite koji je dan u nedjelji i kakvo je vrijeme napolju. 

Najbolji položaj za izvođenje ovoga jeste da u pozadini sve vreme ide neka lagana muzika dok udobno sedite sa djetetom na krilu okrenutog ka vama.

Vježbe disanja

Beba treba da nauči da oduva papirnu pčelicu ili leptirića. Bolje je da povremeno ubacujete nove oblike kako beba ne bi izgubila interes. Nakon nekog vremena može da počne samo da duva "u prazno".

Vježba "energetska kugla"

Pretvarajate se da između dlanova imate kuglu koju oblikujete kao grudvu snijega. Zamišljenu "energetsku kuglu" zatim bacite. Ponovite po opet pa se pravite da pijete energiju iz svojih ruku. Zvuči veoma čudno, ali to je nešto što mali japanci često rade.

Sugestija

Sa osmijehom na licu djetetu tiho kažemo tri fraze: "Ti si poseban", "Ti voliš", "Možeš sve" ili nešto slično. Najvažnije je da djetetu pokažemo koliko ga volimo.

Trening mašte

U najmanju ruku možete da se igrate uloga u mini-igrici: pokažite kako patuljak hoda, kako jede, kako spava. Sa starijom djecom, možete da sanjarite: "Zamisli da smo ušli u voz i otišli ​​do bake. Kakvu je pitu baka ispekla? Sa jabukama? Preukusno, vjerovatno!" I tako dalje.

Psihički trening

Vježbanje telepatije: Sjedite blizu djeteta i zamislite neki oblik i boju, Zatim mu kažite "Zamišljam jedan krug, koje je boje?"

132749-shutterstock-551944534-ls

 

Vježbanje intuicije: Počnite od najjednostavnijeg: recite djetetu da pogađa u kojoj ruci se nalazi nešto ili ispod čega je nešto. Kasnije možete da zakomplikujete.


Gimnastika za oči

Za najmlađe uzmemo zvonce i pomjeramo ga gore-dole, lijevo-desno dok zvonimo. Za malo starije na internetu možete da pronađete video-vježbe.

Igra kartama

Šihida predlaže da korisitite 100 kartica, na svakoj treba da je drugačija slika, životinje, automobila, predmeta... Pokazujte djetetu karte brzo, ne duže od 1 sekunde, dovoljno da izgovorite šta je na slici. Ova brzina će aktivirati desnu hemisferu mozga, a izgovaranje onoga šta je na kartici uključuje i lijevu hemisferu pa se one sinhronizuju.

Svrha ovih kartica ne treba da bude da se stekne znanjem već da se trenira mozak. Iste karte ne treba da se pokazuju djeci mlađoj od 6 mjeseci i ne više od 3 puta. 

Igre koje razvijaju fotografsko pamćenje

Slične slike - Za ovu igru su vam potrebne slike koje se malo razlikuju jedna od druge. Na primjer, na jednoj je patuljak sa plavom kapom, a na drugoj sa crvenom kapom. Na djelić sekunde, prikazujemo djetetu jednu od slika (najbolje veličine formata A4), a onda pokažemo obe i pitamo šta je već vidio.

Postavljanje na pravo mesto - Neophodno je prikazati bilo koju sliku (male veličine): za početak, podijelite je na tri jednaka dijela i postavite ih u ravni. Pokažite original na ne više od 1 sekunde, a zatim zamolite dijete da poreda djelove na mjesto.

Pronađite novu sliku - Vrlo brzo prikazujemo i imenujemo nekoliko slika (počinjemo sa tri). I onda postavimo ove slike ispred djeteta i još jednu koju dijete još nije vidjelo. Zadatak je da pokaže ovu sliku ili da je imenuje.

Ko je sakrio - Takođe brzo pokazujemo slike, a onda ih pokažemo sve osim jedne, a dijete treba da pokuša da se sjeti koja nedostaje.

Mandala - Ova slika je obično u obliku bilo kojeg geometrijskog oblika. Mandala može biti jednostavna - plavi trougao sa žutim krugom unutra, ili može biti vrlo složena - na primjer, krug unutar kojeg se izvlače različiti oblici. Dijete u ovom slučaju, 1-5 sekundi gleda u mandalu, a zatim u istu ali neobojenu mandalu, i onda kaže koje su boje oblici ili ih samo oboji.

Apsurdna priča ili "lanac" memorije - Potrebno je da ispričate smiješnu priču u slikama. Iz seta karata (za početak 3 komada) sačinite radnju tipa: vrana je skočila u rijeku, koja je mirisala kao ruža.

Prema tome, pred djetetom su slike - vrana, reka i ruža. Prvo, roditelj priča priču 1-2 puta, a zatim miješa karte, a dijete pokušava da zapamti zaplet. U školama Šihida, djeca počinju da pamte lokaciju stotina slika samo ako ih jednom pogledaju.

happy-teacher-listening-to-her-students-1098-2801

Percepcija boja, sluh, razvoj takta, igre za prepoznavanje mirisa, poezija i kreativnost

Na kraju učenja, možete ponovo da otpjevate svoju omiljenu pjesmu. Šihida savjetuje da vježbate 30-40 minuta dnevno. I ostatak vremena pustite dijete da se igra.

Slušanje muzike, pjevanje, ples, udisanje različitih mirisa, isprobavanje različitih ukusa, proučavanje nijansa boja, bavljenje kreativnošču -sve to će omogućiti detetu da razvije desnu hemisferu mozga.

Zavšne preporuke

Proučavanje brojeva, slova i druge slične aktivnosti koje stimulišu prerani razvoj lijeve hemisfere mozga ostavite za uzrast od 3-4 godine. Naučite svoje dete da igra igre uloga sa različitim igračkama (na primer, kocka može da postane motor na neko vreme, a olovka može da bude kašika) - ovo razvija maštu koja je vrlo korisna.

Često sanjajte sa svojim djetetom, zamišljajući kako ćete otići do mora ili otići u zoološki vrt. Koristite jednostavne rečenice da opišete šta ćete raditi i šta ćete vidjeti. To nije ništa drugo nego treniranje mašte.

Takođe je od rođenja veoma korisno davati djetetu predmete, kako u desnu, tako i u lijevu ruku. Naučite dijete da jede i crta levom i desnom rukom. Da biste sinhronizovali moždane hemisfere, možete da crtate sa obe ruke odjednom. Na primjer, u ovom smislu, sviranje klavira je veoma korisno.

174489-shutterstock-497153794-ff

Izvor: Stil.kurir.rs

Ne propustite