ŠETANJE PO KIŠI VAM DONOSI DOBRO ZDRAVLJE: Uz takvu šetnju možete i da smršavite!

Porodica i zdravlje
ŠETANJE PO KIŠI VAM DONOSI DOBRO ZDRAVLJE: Uz takvu šetnju možete i da smršavite!
.

Šetnja po kiši mnogima možda zvuči smiješno, ali postoje i neki zdravstveni razlozi zbog kojih bi bilo dobro da s vremena na vrijeme prošetate dok napolju pada kiša.

Mnogo zdravstvenih razloga izmamiće vas iz kuće sljedeći put kada čujete da dobuje kiša, a sve to će opustiti vaš mozak. Ukoliko vam šetnja po kiši izgleda kao loša ideja, provjerite neki od razloga koje vam mi navodimo dalje u tekstu i vjerujte nam - promijenićete mišljenje.

kisa-830x0

Ima manje ljudi

Mnogi se sklanjaju u zaklon kada pada kiša, pa nećete imati sa kim da se sudarate. Ukoliko želite svoj mir i tišinu tokom šetnje, kišni dani su za to najbolji. Bićete sami sa vašim msilima i vrlo brzo ćete se riješiti stresa.

Naučno je dokazano da je tada vazduh mnogo čistiji.

Kišne kapi padaju pravo iz atmosfere i imaju sposobnost da skupe na stotine čestica koje zagađuju vazduh kao što je prašina, polen, sulfati i bakterije prije nego što padnu na tlo.

Miris kiše umiruje

Niste jedini koji voli miris kiše, a taj miris ima čak i posebno ime - petrikor. Miris se sastoji od hemikalija koje otpušta bakterija iz zemljišta, ulja biljaka i ozon koji dovodi do toga da nastaje kombinacija azot oksid koji utiče na naše raspoloženje.

Vlažnost je dobra za kožu i zdravlje.

Vlažnost pomaže da vam koža ostane svježa, mlada i nježna. Naučnici vjeruju da kada je vlažnost vazduha veća od 43 odsto onda skoro 3/4 virusa u vazduhu su oslabljeni.

skin-12009331920-830x0

Šetanje po kiši nas čini jačima

Ova šetnja nam pomaže da prihvatimo da ne možemo sve da kontrolišemo i da utičemo na sve, da treba da prepustimo kontrolu životu i prepustimo se bez obzira kakvo je vrijeme. Može da nam pomogne da se pomirimo sa nekim ličnim gubitkom i lošim momentima.

Šetnja po kiši sagorijeva više kalorija

Vjerovali ili ne, japanski naučnici tvrde da kada šetamo po kiši i kada je hladno sagorijevamo više kalorija nego kada je toplo vrijeme.

Pomaže da sagledamo stvari iz nekog drugog ugla.

Sve na ulici izgleda drugačije kada pada kiša. Ovo nekim ljudima može da pomogne da prebrode teške momente i probleme, izazove i druge svakodnevne stvari.

rain-35189561920-830x0

Osjećaćete se kao buntovnik

Ponekad vam samo dođe da prekršite određena pravila i prošetate po kiši. 

 

Ne propustite