U ponedjeljak potvrđivanje izbora za Dom naroda PSBiH

Bosna i Hercegovina
U ponedjeljak potvrđivanje izbora za Dom naroda PSBiH
.

Centralna izborna komisija BiH na sjednici u ponedjeljak, 25. februara, potvrdit će rezultate posrednih izbora za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, saznaje Anadolija u toj državnoj instituciji.

Nakon što dan kasnije, u utorak odluka bude objavljena u Službenom glasniku BiH steći će se uslovi da se naredne sedmice održi konstituirajuća sjednica novog saziva Doma naroda PS BiH.

Prema utvrđenim rezultatima iz Federacije BiH u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz bošnjačkog naroda izabrani su Asim Sarajlić, Amir Fazlić, Fahrudin Radončić, Denis Bećirović i Bakir Izetbegović.

Istovremeno, prema utvrđenim rezultatima iz Federacije BiH u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz hrvatskog naroda izabrani su Zlatko Miletić, Dragan Čović, Marina Pendeš, Lidija Bradara i Bariša Čolak.

Ranije su iz RS-a u Dom naroda PSBiH za delegate izabrani Nikola Špirić, Dušanka Majkić, Lazar Prodanović, Sredoje Nović i Mladen Bosić.

Tako će u novom sazivu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH egzistirati predstavnici sedam stranaka.

Najviše delegata, po četiri imat će HDZ BiH i SNSD, što će im osigurati da samostalno imaju većinu u Domu naroda PSBiH kod donošenja odluka s obzirom da će imati osam od ukupno 15 delegata.

SDA ima tri delegata, a po jednog SDS, DF, SDP i SBB.

Istovremeno u klubovima delegata iz hrvatskog i srpskog naroda HDZ BiH i SNSD imat će dovoljan broj predstavnika da u svakom trenutku pokrenu pitanje vitalnog nacionalnog interesa i time zaustave donošenje bilo kog zakona ili odluke.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH broji 15 delegata od kojih po pet dolazi iz bošnjačkog i hrvatskog naroda iz FBiH i pet iz srpskog naroda iz RS-a.

 

(Novi.ba/ Anadolija)

Ne propustite