POGLEDAJTE UNUTRAŠNJOST BIJELE KUĆE: Slike koje do sada niste vidjeli, OVO JE DOM AMERIČKOG PREDSJEDNIKA

Zanimljivosti
POGLEDAJTE UNUTRAŠNJOST BIJELE KUĆE: Slike koje do sada niste vidjeli, OVO JE DOM AMERIČKOG PREDSJEDNIKA
.

Zvanična rezidencija predsjednika Sjedinjenih Država, kao mjesto iz kojeg se rukovodi još uvek najmoćnijom zemljom na svijetu, spada u red najprepoznatljivijih izdanja tog tipa, barem što se tiče njene spoljašnjosti.

A evo šta se nalazi iza njenih zidova.

Bijela kuća je zvanična rezidencija predsednika Sjedinjenih Američkih Država i svojevrsni metonim vrha federalne izvršne vlasti još uvek najmoćnije zemlje na svijetu, metonim njenog predsjednika i administracije.

Njen arhitekta bio je Džejms Hoban, inače rođeni Irac, koji ju je sagradio u neoklasičnom stilu, nadahnut izgledom Lajnsterske kuće u Dablinu, u kojoj se danas nalazi parlament Republike Irske. Gradila se u periodu 1792—1800. godine, odmah je počelo i njeno dograđivanje, ali je morala biti obnovljena nakon Rata iz 1812, u kojem je stradala zbog štete koju su pričinili pripadnici britanske vojske tokom svoje jednodnevne okupacije Vašingtona 1814. godine.

tan2017-1-281719137590-830x0-830x0

Foto: AP/Tanjug

Nije se uvijek zvala Bijelom kućom, iako mit o tome da je bila crvena nije istinit, o čemu smo već pisali. Zapravo je uvek bila bijela, budući zidana od kamena peščara iz Akija Krika, koji se nalazi na rijeci Potomak u severnoj Virdžiniji, koji je naknadno bio ofarban u bijelu boju. Prvobitno, zvala se poluzvanično „Izvršna rezidencija“, kako se i dan-danas zove središnja i glavna zgrada u kompleksu koja je kolonadama povezana sa krilima; tek joj je predsjednik Teodor Ruzvelt početkom dvadesetog vijeka, nakon što je sagrađeno Zapadno krilo, dao zvanično ime Bijela kuća.

Ne propustite