VJEROVALI ILI NE : Zbog veće inteligencije ovaj dio žene stari sporije

Porodica i zdravlje
VJEROVALI ILI NE : Zbog veće inteligencije ovaj dio žene stari sporije
.

Decenijama unazad glavna okupacija naučnika je ljudski mozak, a ono što  najviše zaokuplja njihovu pažnju je poređenje muškog i ženskog mozga.

10241934266-211fbc472a-b

Kada je u pitanju inteligencija i opća aktivnost mozga opće je poznato da žene imaju prednost nad muškarcima. 

Najnovije istraživanje koje su sproveli naučnici pokazuje da je ženski mozak četiri godine mlađi od muškog. To može biti razlog zašto žene ostaju duže mentalno aktivne od svojih partnera. 

Istraživanje se sprovelo na 205 muškaraca i žena starosne dobi između 20 i 82 godine. Rezultati su pokazali da je mozak ljepšeg pola biološki mlađi 3,8 godina od muškog. 
Nivo glukoze koji se pretvara u energiju utječe na performanse mozga i on je zaslužan za ovakav rezultat.

Opće je poznato da mozak muškarca odumire mnogo prije nego ženski, a sada je poznato da je to zbog utjecaja metaboličkih procesa.
 

"Tek smo počeli da razumijemo kako spolna razlika ima veze sa procesima u mozgu, odnosno koliko utječe na razvoj neurodegenerativnih bolesti "rekao je autor istraživanja Manu Goyal i dodao da metabolički procesi u mozgu mogu da pokazati ogromnu razliku koju vidimo između muškaraca i žena tokom starenja.

 

2044-hrana-mozak-naslovna

Ovim istraživanjem je dokazano da ženski mozak koristi više kombinacija glukoze i kisika kako bi stvorio energiju.
 

"Kako starimo, naš organizam koristi sve manje i manje glukoze da bi obavljao svakodnevne aktivnosti. A žene uspijevaju duže održati u funkciji ovaj metabolički proces " rekao je dr. Gojal.

Muški mozak u prosjeku tri godine kasnije počinje da odrasta nego ženski, a sada je poznato da ženski mozak u srednjim godinama prosječno četiri godine. To je dokaz da je muški mozak manje aktivan u poređenju s ženskim. 

Doktori još uvijek nisu došli do saznanja zašto je to tako, ali žene sada imaju još jednu informaciju o kojoj mogu razmišljati i kojom se mogu hvaliti.

 

(Novi.ba)

Ne propustite