Ljekoviti karanfilić vam pomaže u borbi protiv bakterija

Porodica i zdravlje
 Ljekoviti karanfilić vam pomaže u borbi protiv bakterija
.

Iako mali, karanfilić je moćan lijek za mnoge bolesti. Glavni sastojak je eugenol, kojem je glavno svojstvo protuupalno djelovanje.

Na latinskom se zove i clavus, što znači ekser, na koji i liči. Karanfilić je dužine između 12 i 16 mm, a cvjetni pupoljak se nalazi na stablu karanfilovca.

Miris im je topao, opor i aromatičan, a okus slatkasto - gorak i vrlo jak, zbog čega je danas karanfilić jedan od najslavnijih začina na svijetu i ima široku upotrebu.

U naše krajeve davno su ga donijeli pomorci sa svojih putovanja. Ali on je i moćna ljekovita biljka s provjerenim djelovanjem protiv upala, bolova, oksidacije i teških oboljenja.

Ljekovita svojstva karanfilića

On sadrži minerale kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, cink, bakar, mangan i selen. Bogat je vitaminima C, B6, E, K, folnom kiselinom, tiaminom, riboflavinom i niacinom.

Konzumiranje karanfilića može pomoći kod niza bolesti, unutrašnjih ili spoljnih. Kao dodatak ishrani, ovaj začin može biti korišten cijeli, mljeven ili koncentrat kao ulje.

Ubija parazite i loše bakterije

Karanfilić djeluje kao antimikrobni agent, ubijajući parazite i bakterije u probavnom traktu. U primjerenim dozama olakšava i prekomjernu nadutost i grčeve. Antiparazitno čišćenje uljem karanfilića jedna je od najdjelotvornijih metoda čišćenja cjelokupnog ogranizma, zato i jest jedan od tri sastojka poznatog antiparazitnog programa dr Hulde Klark. Ubija sve mikroskopske vrste protozoa i jajašca parazita, koja se drugim sredstvima ne mogu ukloniti iz tijela.

Djelotvoran je protiv mnogih vrsta gljivica uključujući i Kandidu, kao i bakterija streptokoka, stafilokoka i pneumokoka.

Koristite ga u čaju i drugim napitcima, svakodnevno, u malim dozama, kako biste povoljno uticali na svoju probavu i jačanje imuniteta.

Ne propustite