Da li mate parazite ili RAK: Provjerite sami jednim pogledom na svoj vrat

Porodica i zdravlje
Da li mate parazite ili RAK: Provjerite sami jednim pogledom na svoj vrat
.

Nemojte odmah paničiti ako ste primijetili oticanje limfnih čvorova, jer je normalna pojava pri upalama.

Limfni čvorovi su malene žlijezde veličine graha. Upravo te male žlijezde iznimno su važne sastavnice limfnog sustava. Najviše ih se nalazi ispod pazuha, vrata, prsa, abdomena i prepona. Limfni čvorovi su okruglastog ili ovalnog oblika, veličine do dva centimetra. 

b

U tijelu limfnih čvorova ima od 500 do 600, a smješteni su duž tijeka limfnih žila, pojedinačno ili u nakupinama, osim kada je riječ o središnjem živčanom sistema.

d
Limfni čvorovi obično nisu natečeni ili bolni. Većinu limfnih čvorova se ne može napipati osim kada je riječ o perifernim limfnim čvorovima koji se nalaze na vratu, pazusima i preponama. 

b1

Budući da je limfni sustav važan dio imunološkog sustava, limfni čvorovi su zaduženi za filtriranje limfne tekućine. Limfna tekućina prolazi direktno kroz limfne čvorove, a oni potom zadržavaju bakterije ali i druge štetne tvari, koje potom aktiviraju limfocite, stanice koje imaju iznimno važnu obrambenu ulogu u borbi protiv infekcija.

Ovdje ćemo vam navesti na koja još stanja otečeni limfni čvorovi mogu ukazivati:

r

- Prehlade, ospice, herpes i HIV
- Tuberkuloza, hlamidija
- Gljivične bolesti kao što su histoplazmoza, kokcidiomioza
- Toksoplazmoze i ostala oboljenja uzrokovana parazitima
- Lupus, reumatoidni artritis, rak pluća, leukemija, limfom...

Limfni čvorovi su važan dio imunološkog i limfnog sustava koji pomažu vašem tijelu u borbi protiv infekcija i bolesti. Oni su mali, u obliku zrna žlijezde koje nose hranjive tvari, tekućine i otpada između krvotoku i tkiva. Općenito, limfni čvorovi nisu bolni, a vjerojatno nećete ih ni osjetiti. Problem je kada limfni čvorovi postaju otečeni.

Kada limfni čvorovi nabubri na određenoj lokaciji kao što je vrat, to bi moglo ukazivati ​​na manje infekcije poput prehlade ili nešto ozbiljnije, kao što je ozljeda, upala, ili čak rak.

re

Povećani limfni čvorovi mogu se pojaviti mali kao zrno graška ili veliki kao trešnja. Važno je napomenuti da povećani limfni čvorovi nisu uvijek znak bolesti. Na primjer, limfni čvorovi se mogu pojaviti manji od centimetra u veličini. Međutim, kad nabubri, oni će se dvostruko ili trostruko uvećati do tačke gdje se može osjetiti.

Njih je najbolje kada se pojave otići kod ljekara i provjeriti, ali ukoliko su u pitanju ti manji možete ih kući liječiti.

Češnjak je poznati prirodni anti-upalni i antibakterijski biljni lijek koji se bori protiv infekcija i podržava imunološki sustav. Češnjak će smanjiti oticanje i upalu kada je limfni čvor natečen.

Ne propustite