Večeras pogledajte kroz prozor tačno u OVO VRIJEME: Evo šta će se desiti na nebu, prizor je SPEKTAKL, VIŠE NIŠTA NEĆE BITI ISTO

Zanimljivosti
 Večeras pogledajte kroz prozor tačno u OVO VRIJEME: Evo šta će se desiti na nebu, prizor je SPEKTAKL, VIŠE NIŠTA NEĆE BITI ISTO
.

Pun mjesec će u utorak 19. februara biti najveći i najsvjetliji u 2019. godini, jer će se nalaziti na tački koja je najbliža Zemlji, odnosno na oko 356.800 kilometara.

vv
Februarski pun mjesec tradicionalno je poznat kao "sniježni ili gladni mjesec", jer se tokom njega često mogu vidjeti najsnažnije sniježne padavine, a dolazi pred kraj zime kada se oskudjeva hranom (zbog toga - gladni).

Mjesec će najbliži Zemlji biti u 9.06 iznad Velike Britanije, a pun će biti u 3.53 poslije podne. Biće vidljiv tek pošto se podigne u 17.11, piše Independent.

To je drugi Supermjesec ove godine, poslije "krvavog vučjeg Mjeseca" 21. januara.

v1

Supermjesec se čini 14 odsto veći i 30 procenata svijetliji od Mjeseca u njegovoj najudaljenijoj tački od Zemlje (405.500 kilometara).

Sljedeća takva pojava, koja se naziva topli mjesec, moći će da se vidi 21. marta, nekoliko sati od zvaničnog početka proljeća. Djelimično pomračenje Mjeseca biće vidljivo u noći 16. jula, ali sljedeća potpuna pomračenja Mjeseca neće se desiti sve do 2021. godine.

v

Pomračenje je prošlog mjeseca bilo djelimično vidljivo, zbog pojave oblaka. Međutim, neki posmatrači iz Velike Britanije svjedočili su o sudaru neodređenog predmeta s Mjesecom, tokom pomračenja.

Naučnici vjeruju da je u pitanju bio predmet veličine plivačke lopte, težine između 20 i 100 kilograma, koji je udario u Mjesec brzinom od oko 47.000 kilometara na sat.

(independent.co.uk)

Ne propustite