ZA ZDRAVLJE I LJEPOTU: Potreban vam je samo jedan nar dnevno, promjene se odmah primijete!

Zdrav život
ZA ZDRAVLJE I LJEPOTU: Potreban vam je samo jedan nar dnevno, promjene se odmah primijete!
.

Jedan nar dnevno učinit će čuda za zdravlje ako se unosi na prazan stomak, poručuju nutricionisti. Muke oko čišćenja ovog aromatičnog voća isplatit će se i tijelo će vam biti zahvalno, a kosa, koža i zubi ljepši.

Crvena, sočna zrnca mogu da pomognu onima koji pate od bola u zglobovima. Razlog za to su antioksidanti flavonoli, podklasa daleko poznatijih flavonoida.

Flavonoli kojima obiluje nar bogati su antiinflamatornim agensima koji smanjuju otoke koji izazivaju bolove u zglobovima. Posljedica unosa flavonola iz nara koji ćespriječiti upalne procese biće i čistija koža i zdraviji zubi.

download

Naravno, oni koji imaju problema sa bolnim zglobovima, a pogotovo oni koji uzimaju terapiju treba da se konsultuju sa ljekarima kako bi bili sigurni da je bezbjedno da u svakodnevnoj ishrani imaju nar.

Organsko jedinjenje punicinska kiselina zove se po naru, preciznije njegovom latinskom nazivu Punica granatum. Nalazi se u sjemenu ovog vođa a među “specijalnim moćima” ove kiseline je podsticanje cirkulacije.

627456-nar-shutterstock-ls

To kao posljedicu ima bolju prokrvljenost kože glave, kao i ishranu folikula dlake zbog čega kosa raste brže, više se sija i jača je.

Redovan unos nara može pomoći i u borbi sa povišenim krvnim pritiskom. Više studija potvrdilo je da dnevni unos oko 140 grama soka od ovog voćamože sniziti povišen krvni pritisak.

download-1

Osim što ćete uživati, poručuju nutricionisti, jedući nar možete se boriti i protiv stresa. Istraživački tim britanskog Univerziteta kraljice Margarete utvrdio je da sok od naramože da smanji nivo hormona kortizola. Na taj način štiti se i srce jer je veliki broj bolesti srca i krvnih sudova posljedica dejstva tog hormona.

Ne propustite