Lavrov poručio Vašingtonu: Ne miješajte se u unutrašnja pitanja Venecuele

Svijet
Lavrov poručio Vašingtonu: Ne miješajte se u unutrašnja pitanja Venecuele
.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov upozorio je državnog sekretara SAD Majkla Pompea da Vašington ne treba da pokušava da miješa u unutrašnja pitanja u Venecueli, uključujući mogućnost upotrebe sile, saopšteno je iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da su Lavrov i Pompeo telefonom razgovarali o nedavnim dešavanjima u vezi sa globalnim pitanjima.

"Lavrov je upozorio SAD da se ne miješaju u pitanja Venecuele, a tu se podrazumijeva i upotreba sile kojom Vašington prijeti, kršeći time međunarodne zakone", ističe se u saopštenju.

Mediji su ranije javili da SAD žele da predlože rezoluciju u Savjetu bezbjednosti UN, u vezi sa održavanjem novih predsjedničkih izbora u Venecueli.

Neimenovani diplomatski izvor izjavio je za "Sputnjik" u nedjelju, 10. februara, da Rusija priprema svoj nacrt rezolucije kojom bi podržala Venecuelu i da planira da nacrt preda Savjetu bezbjednosti UN.

Lavrov i Pompeo su razgovarali o nedavnim bilateralnim kontaktima u vezi sa Avganistanim i Korejskim poluostrvom, kao i sankcijama SAD Rusiji u vezi sa navodnim trovanjem bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u Solsberiju u martu prošle godine.

"Šefovi diplomatija saglasili su se u vezi sa potrebom za nastavkom bilateralnog dijaloga u vezi sa Sirijom, u interesu sprovođenja Rezolucije 2254 Savjeta bezbjednosti UN", dodaje se u saopštenju.

Ne propustite