NAMIRNICA KOJA SNIŽAVA HOLESTEROL: Ovo povrće preporučljivo jesti gojaznima i dijabetičarima

Zdrav život
NAMIRNICA KOJA SNIŽAVA HOLESTEROL: Ovo povrće preporučljivo jesti gojaznima i dijabetičarima
.

Snizite povišen holesterol na prirodan način, bez kupovine lijekova..

Jednogodišnja biljka koja će vam pomoći da snizite loš holesterol u krvi je plavi patlidžan. Vitamini i minerali koje sadrži djeluju antibakterijski i protivupalno, i zbog toga se smatra dobrim saveznikom imuniteta.

patl

Kalorijska vrijednost patlidžana je jako mala , važni sastojci su ugljikohidrati i bjelančevine. U neznatnim količinama ima vitamina, dosta mineralnih tvari - kalija, fosfora, magnezija, željeza.

df899a5ae03c8497f97e53c18b623b46

Pozitivno djeluje na varenje jer sadrži vlakna. Takođe, sadrži znatnu količinu pektina (biljnog želea), koji je ključan u smanjenju nivoa lošeg holesterola. Njegova fitohemikalija, zvana saponin, osim protivupalnog svojstva ima i antialergijski i antikancerogeni efekat.

Istraživanja su pokazala da sadrži i bioflavonoide koji štite ćelije od oštećenja i kancerogenih oboljenja.

ČUVAR SRCA

Holesterol je neophodan sastavni dio organizma, potreban za normalno funkcioniranje svake ćelije. Strukturni je element svih ćelijskih i intraćelijskih membrana, a u određenim organima ima i posebne, specifične uloge.

Od minerala, plavi patlidžan ima najviše kalijuma i zbog toga je koristan i za normalizaciju krvnog pritiska. Najbogatiji je vitaminima B grupe (riboflavin, tijamin, nijacin) koji posebno povoljno djeluju na nervni sistem. Takođe, vitamini B grupe doprinose poboljšanju prokrvljenosti kože, sprječavaju njeno sasušenje i stvaraju uslove za stimulisanje regeneracije i normalan rad lojnih žlijezda.

patlican

Zbog niske kalorijske vrijednosti preporuka je da ovo povrće često jedu gojazni i dijabetičari. Da biste bili sigurni da ćete u organizam unijeti svjež patlidžan, obratite pažnju na to da li mu je boja zagasito ljubičasta, a peteljka čvrsta.

patlidzan

Čaj od listova

Sušeni listovi stabla plavog patlidžana mogu da se koriste za čaj za liječenje stomačnih tegoba. Pola kašike isitnjenog suvog lista plavog patlidžana prelijte sa dva decilitra ključale vode. Ostavite da odstoji 10 minuta, procijedite i popijte po potrebi. Jedna šolja čaja je sasvim dovoljna jer veće količine mogu da budu toksične.

plavi-patlidzan

Ako vam je dijagnosticiran visok nivo holesterola, prije nego počnete s konzumacijom farmaceutskih lijekova probajte i sa ovim, prirodnim, lijekom.

Sastojci:

  • korijen celera, 350gr.

celer-620x325

  • limun, 1kg.

limun

  • voda, 2l.

Postupak:

-gulite celer i izrendajte ga, limun ogulite i isijecite u 2l vode

-sve zajedno kuhati dok ne ispari na 1l i pustiti da odstoji, a nakon toga procijediti

-napitak držite u frižideru.

limunov-sok

Konzumacija:

Svako jutro na prazan želudac uzmite jednu malu čašicu napitka. Nakon mjesec dana napravite pauzu.

holesterol3

Napomena: Ova smjesa čisti i izbacuje višak vode iz organizma, zbog toga se ne preporučuje osobama koje imaju nizak krvni pritisak.

LOŠA CIRKULACIJA MOŽE BITI OPASNA PO VAŠE ZDRAVLJE: Na prirodan način riješite ovaj problem, biće vam žao što NISTE ZNALI RANIJE!

Ne propustite