OTKRIVEN JEZIV PLAN GAČIĆA, BIO JE SPREMAN NA POKOLJ: "Došao nam je i pokazao svoje planove", ISPLIVALA ISTINA O NJEMU!

Aktuelno
OTKRIVEN JEZIV PLAN GAČIĆA, BIO JE SPREMAN NA POKOLJ: "Došao nam je i pokazao svoje planove", ISPLIVALA ISTINA O NJEMU!
.

Serijski ubica Edin Gačić nakon izlaska iz zatvora nastanio se u Banjaluci, a samo zahvaljajući pravovremenoj reakciji nadležnih institucija Srpske spriječeno je da počini ubistva u Srpskoj.

OVAJ ČOVJEK JE ČUO KAKO PUCAJU NA GAČIĆA I ODMAH JE ISTRČAO: Ponio je pušku, A ONDA NJIH UGLEDAO (FOTO)​

Nakon što je policija usmrtila Gačića u rafalnoj razmjeni vatre kod Kiseljaka, potvrđeno je ono što su stručnjaci rekli za Srpskainfo da je Gačić bio spreman ubiti svakoga ko mu stane na put.

gacic3

Jedan od stručnjaka koji je imao na desetine sastanaka sa Gačićem ispričao  je da je on bio veoma bolestan čovjek.

– Bio je kao ranjena zvijer, ubio bi svakog ko mu stane na put – kaže  sagovornik.

Prema njegovim riječima, Gačić je u Banjaluku došao krajem jula 2017. i odmah su reagovali Centar za socijalni rad Banjaluka, MUP Srpske, kao i druga nadležna ministarstva.

– Održali smo sastanak s Gačićem i objasnili mu šta ćemo i na koji način raditi. Složio se sa nama i nije pravio nikakve probleme. Ubrzo smo ga zaposlili da volontira u jednoj nevladinoj organizaciji – kaže sagovornik.

gacic

Ističe da su sa njim radili na način na koji to niko do tada nije radio i da je to veoma uticalo na Gačićevo ponašanje.

– Rekao je da se prema njemu niko nije ponašao na takav način, pa čak ni njegova majka. Svakodnevno smo se sastajali s njim i pričali, ali se vidjelo da se ne može na taj način rehabilitovati. Da nismo imali takav odnos prema njemu, sigurno bi u Banjaluci krenuo u ubilački pohod – pojasnio je sagovornik Srpskainfo.

Dodaje da je utvrđeno da ga moraju prebaciti u Zavod za forenzičku psihijatriju u Sokocu, ali da ih je tada razočaralo Ministarstvo pravde FBiH.

– Tadašnji ministar pravde RS Anton Kasipović je lično zvao ministra pravde FBiH i tražio od njega da se Gačić prebaci na psihijatriju u Sokocu. U međuvremenu, tadašnji ministar zdravlja RS Dragan Bogdanić je dogovorio sve oko finansiranja njegovog liječenja. Međutim, iz federalnog ministarstva pravde odlučili su da odbiju našu inicijativu – istakao je ovaj stručnjak.

edin-gacic

Kaže da je Gačić imao kuću sa sestrom u jednom prigradskom naselju kod Banjaluke, ali da ga je sestra izbacila.

– Na jednom od razgovora s njim rekao mi je da osjeća da bi mogao napraviti neki problem, ali da to ne želi zbog nas jer smo bili dobri prema njemu. Rekao je i da će zbog toga napustiti Banjaluku – kaže pomenuti izvor.

Dodaje da je Gačić imao stan u strogom centru Banjaluke, u istoj zgradi gdje živi jedan visoki funkcioner.

– On se zatim odselio iz Banjaluke i prodao taj stan. Time je tu završen naš posao koji smo imali sa njim – pojasnio je na kraju sagovornik.

Još jednom je ponovio da bi sve bilo drugačije da su ga tada smjestili na psihijatriju u Sokocu, jer je bilo samo pitanje dana kada će nekog opet ubiti.
Po Gačićevom prelasku u Federaciju, nadležne institucije su propustile da vode brigu o njegovom ponašanju. Tvrdili su da se izliječio i da će se baviti ekologijom i uzgojem ovaca.

U Centru za socijalni rad Banjaluka rekli su za da su bili obaviješteni o puštanju Gačića na slobodu i da su dobili dopis gdje je bilo evidentno da je riječ o visokorizičnoj osobi.

– Centar je imenovao stručni tim koji je istog dana pokrenuo niz inicijativa, usmenih i pismenih, prema MUP i Klinici za psihijatriju. Od nadležnog psihijatra smo dobili odgovor da Klinika za psihijatriju Banjaluka nema uslova za liječenje ovakvih lica. Jedina ustanova na području BiH koja se bavi tretmanom ovakvih lica je Zavod za forenzičku psihijatriju u Sokocu – rekli su CSR.

Budući da je tada Edin još uvijek bio na izdržavanju kazne, u korespodenciji sa Federalnim ministarstvom pravde dobili su odgovor da je upućivanje na liječenje u Sokolac isključivo u nadležnosti sudova. To je značilo da bi mogao ići na liječenje tek nakon počinjenog novog krivičnog djela.

gacic-ns

– Nakon svega što je preduzeto, evidentna je bila činjenica da se bez “novog događaja” neće nastaviti Edinovo liječenje, iako je to bilo nužno i prijeko potrebno. U dopisu KPZ Bihać je, između ostalog, naznačeno da je svojevremeno pobjegao iz zatvorenog “odjela forenzike” u koji ni nakon hapšenja nije vraćen – pojasnili su u CSR.

U podršci Centra je bio do decembra 2017, za koje vrijeme je bio korisnik mnogi njihovih usluga i prava: od zbrinjavanja, gotovo svakodnevnog savjetodavnog rada, jednokratnih novčanih pomoći, pomoći u hrani do podrške u adaptaciji i integraciji u sredinu u koju se vratio. Imao je i podršku u pravcu povrata svoje predratne imovine, te je u periodu dok je boravio u Banjaluci vratio porodični stan.

gacic-ubica1

U CSR Banjaluka rekli su da je već tokom prvih razgovora sa Edinom Gačićem istaknuta mogućnost pružanja podrške u eventualnom liječenju, što je on energično odbijao.

– Tvrdio je da je oduvijek bio zdrav, i fizički i mentalno. Posljednji mjesec dana nam se obraćao rjeđe, a i kad bi došao djelovao je zadovoljno, naglašavajući da je prilično samostalan u svakom smislu. Nakon prodaje stana predočio nam je svoje planove o selidbi i zahvalio se na “profesionalnom odnosu i ukazanoj pomoći” – istakli su u CSR.

(Novi.ba/Srpska info)

Ne propustite