OTKRIVENO: Sada možete saznati PRISLUŠKUJE LI NEKO VAŠE TELEFONSKE RAZGOVORE!

Nauka i tehnologija
OTKRIVENO: Sada možete saznati PRISLUŠKUJE LI NEKO VAŠE TELEFONSKE RAZGOVORE!
.

Uz pomoć samo par kodova na vašem telefonu možete da otkrijete informacije da li vas neko prati, a evo i kako. Kada ukucate *#21# možete da otkrijete da li su svi vaši pozivi i poruke preusmjereni. Status svake informacije će biti prikazan na ekranu. Na ekranu će se ispisati svi servisi i njihov status. Ako za neki od servisa stoji da je “Forwarded” onda se vaš telefon prati. Stanje svih servisa bi trebalo biti “Not forwarded“.

Ovu funkciju često koriste ljubomorni partneri ili roditelji koji pokušavaju da zaštite svoju djecu.  002# je univerzani kod za isključivanje bilo kakve vrste preusmjeravanja na vašem telefonu. Ako se neki od servisa preusmjerava, pomoću ovog koda možete ga poništiti. Tačnije aktivacijom ovog koda, pobrisaćete sva preusmjeravanja na vašem telefonu.


Dobra ideja da ovo uradite pre nego što otputujete u inostranstvo gdje koristite usluge rominga. U ovom slučaju nećete imati troškove za pozive koji bi bili preusmjereni na vašu govornu poštu.

1-2

Kod *#62# se koristi ako želite da saznate gde se preusmjeravaju pozivi, poruke i podaci za koje vam se čini da niko ne može da dopre do vas. Normalno stanje je da su vaši pozivi preusmjereni na govornu poštu vašeg telefonskog operatora, pa se nemojte iznenaditi ako vidite taj broj.


Ukoliko ste nekad posumnjali da vas neko prati i da prisluškuje vaš mobilni telefon, ne bi bilo loše da obratite pažnju na neke signale. Naravno, treba imati na umu da problemi tokom razgovora mogu biti i tehničke prirode, ali stručnjaci kažu da, ako vam se ovo događa, vrlo vjerovatno vas neko prisluškuje:

Pričate sa nekim i čujete odjek svog sopstvenog glasa, i čini vam se kao da ono što ste rekli do sagovornika stiže sa nekoliko sekundi zakašnjenja… Ukoliko se ovo često ponavlja, eto razloga za sumnju. Baterija vašeg telefona je topla čak iako ga niste koristili neko vreme. Takođe telefon morate da dopunjavate tokom dana jer vam nešto „srče“ bateriju. 

2-2

Sjećate se kako su stari mobilni pravili smetnje na televizoru dok pričate. Ukoliko vas prisluškuju, sad bi nešto slično moglo da se dogodi ukoliko stanete kod televizora. Možda se neće pojaviti bijele crte po ekranu, ali ćete čuti onaj čudan zvuk… Androidima treba malo više da se uključe i isključe, međutim ukoliko to baš predugo traje, to je dobar znak da bi trebalo da se zabrinete.

3-2

Savjet:

Prije nego što počnete da paničite i paranoišite, prebacite karticu u neki drugi mobilni uređaj i provjerite da li će se isto događati. Provjerite i uređaje vaših ukućana. Ukoliko problem postoji samo sa vašim aparatom/karticom, znajte da neko sigurno želi da zna šta pričate!

Ne propustite