Sirijske snage se bore da preuzmu posljednju enklavu ISIL-a

Aktuelno
Sirijske snage se bore da preuzmu posljednju enklavu ISIL-a
.

Snajperi i mine oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) usporili su snage na terenu koje podržava SAD u pokušaju da preuzmu posljednju enklavu grupe na istoku Sirije. 

Crni oblaci nadvili su se iznad ISIL-ove posljednje teritorije u provinciji Deir Az Zor, dok su borbeni avioni koalicije izbacivali rakete kako bi dali podršku kurdskoj miliciji poznatoj kao Sirijske demokratske snage (SDF). 

SDF je pokrenuo ofanzivu u subotu pokušavajući da izbaci približno 600 ISIL-ovih boraca iz sela Baghouz, blizu iračke granice na istočnim obalama rijeke Eufrat. 

Koalicija koju predvodi SAD gađala je enklavu nakon što je u kontranapadu ISIL-a poginulo nekoliko pripadnika SDF-a. 

"ISIL je pokrenuo kontranapad na naše snage i mi sada odgovaramo raketama, zračnim napadima i direktnim sukobima", rekao je glasnogovornik SDF-a Mustafa Bali. 

Približno 1.500 civila je pobjeglo iz enklave u ponedjeljak. "Čini se da je ostalo još civila u Baghouzu. Moramo biti oprezni i precizni u ovoj bici", rekao je Bali. 

Dodao je da je ISIL zarobio "desetke pripadnika SDF-a". 

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji saopćila je da je savez kurdskih i arapskih boraca napredovao kako je suočen sa teškim preprekama. 

Direktor SOHR-a Rami Abdel Rahman rekao je da SDF "napreduje sporo" na rubovima Baghouza, jer mine, snajperi i tuneli koje su iskopali borci ISIL-a usporavaju proces. 

Savez SDF-a, uz podršku zračnih napada koalicije, bori se da pobijedi ISIL u Deir Az Zoru od septembra. 

Oružana grupa osvojila je velike dijelove Sirije i Iraka 2014, ali niz vojnih ofanziva smanjila je njenu teritoriju samo na Baghouz. 

U decembru je američki predsjednik Donald Trump najavio puno povlačenje američkih vojnika iz Sirije, rekavši da je ISIL "pobijeđen". 

Iznenadna najava dovela je do opreza američke vojske koja je u izvještaju objavljenom ovog mjeseca navela da bi grupa "vjerovatno mogla ponovo da se podigne u Siriji u periodu između šest i dvanaest mjeseci i opet preuzme ograničenu teritoriju" ako se ne nastavi pritisak na nju. 

ISIL je još prisutan u pustinji Badia u Siriji i izveo je niz smrtonosnih napda na područja koja drži SDF. 

Analitičari su upozorili da će odluka SAD-a da povuče vojnike iz Sirije napraviti vakuum koji će "povećati međunarodni i regionalni konflikt" za vlast i moć u Siriji. 

"Nakon poraza ISIL-a, ne možemo reći da su korijeni nasilja i terorizma uništeni, jer je ISIL ideologija ne samo vojna struktura. Američkim navodima o napuštanju Sirije nakon ispunjenja misije uništenja ISIL-a nedostaje dosta dokaza i oni su apsolutno nelogični", kaže Assaad Bechara, politički analitičar i novinar iz Libana. 

Trumpova odluka da povuče gotovo 2.000 američkih vojnika također je ostavila sirijske Kurde da razmišljaju o novoj podršci. 

Američki odlazak ih čini osjetljivim na prijetnje susjedne Turske, koja smatra kurdske Jedinice narodne zaštite (YPG) "terorističkom" organizacijom. 

YPG je predvodio SDF, glavnog američkog saveznika u Siriji. Kurdi se uglavnom nisu borili u dugogodišnjem ratu i umjesto toga su gradili vlastite poluautonomne institucije na sjeveroistoku zemlje. 

Međutim, iznenadna najava o američkom povlačenju dovela ih je do toga da obnove veze sa režimom u Damasku, koji je također protiv kurdske autonomije.

(Novi.ba/Agencije)

Ne propustite