PRODAO JE DRŽAVU I NAROD, A NJEGOVO IME SINONIM JE ZA IZDAJU: Htio je postati drugi Hitler, a onda se desilo OVO(VIDEO)

Aktuelno
PRODAO JE DRŽAVU I NAROD, A NJEGOVO IME SINONIM JE ZA IZDAJU: Htio je postati drugi Hitler, a onda se desilo OVO(VIDEO)
.

Dana 1. februara 1942. godine šefom vlade u Norveškoj postao je Vidkun Quisling. Njegovo ime postalo je u međuvremenu sinonim za kolaboratora s neprijateljem, zbog suradnje s nacističkim režimom Adolfa Hitlera.


Vidkun Quisling bio je sin protestantskog pastora Norveške crkve, a rođen je oko dvije godine prije Adolfa Hitlera. U Norveškoj je Vidkun Quisling imao stranku koja se zvala Nasjonal Samling (NS), što u prijevodu znači Nacionalni savez ili Nacionalna unija. Quisling je kao stranački vođa označavan i riječju Fører što je norveška verzija njemačke titule Führer.

Šefom vlade u Norveškoj postao je Vidkun Quisling zaslugom Hitlera, a ne putem izbora. Naime, rezultati Quislingove stranke NS bili su u demokratskoj Norveškoj prije rata prilično slabi.


Međutim, Treći Reich okupirao je Norvešku za vrijeme Drugog svjetskog rata, a Quisling je postavljen za šefa vlade, točnije za ministra-predsjednika, kako je tada glasio naslov premijerske funkcije u Norveškoj.

Sudjelovao je u provođenju Holokausta u Njemačkoj. Nakon rata osuđen je za višestruka ubojstva, veleizdaju i pronevjeru državnog nova te smaknut strijeljanjem. 

Još kao dječak se vrlo zanimao za religiju i metafiziku i taj interes s godinama nije splasnuo. Išao je čak toliko daleko da je osmislio vlastitu religiju koja je predstavljala neku vrstu kršćanstva.

Na koncu se odlučio za vojničku karijeru koju je započeo vrlo rano, s 18 godina. Boraveći u Sovjetskom Savezu vjenčao se čak dva puta. Prvi puta s Aleksandrom Andrejevnom Voronjinom, a potom s Marijom Vasiljevnom Pasečnikovom (1923.). Po povratku u Norvešku ulazi u politiku kao strastveni antikomunist.

Kao član Seljačke stranke bio je ministar obrane (1931.-1933.). Kasnije je osnovao vlastitu političku stranku nazvanu Narodni savez.

Bila je to politička stranka s malim brojem sljedbenika, a kao politički srodnu stranku pomagali su je njemački nacisti. Quisling će im se za to odužiti pri invaziji na Norvešku jer će njegova stranka biti peta kolona pri napadu Njemačke na Norvešku.

Stranka je bila ustrojena po principu njemačkih nacista. Quisling kao vođa stranke nazvao se vođom, a sam je sebe znao opisivati i kao "norveškog Hitlera".

Quisling je tu vidio svoju priliku da se domogne vlasti te se već nekoliko sati nakon njemačke invazije proglasio premijerom, a Narodni savez jedinom legalnom političkom strankom.

Nakon što su ga nacisti 1942. godine službeno priznali za norveškog premijera, Quisling se trudio u norveško društvo usaditi nacističke principe i praksu, te je također organizirao i progone Židova. Smatra ga se odogovornima za slanje više od 1.000 Židova u sabirne logore.

Provodio je terorističke metode spram onih koji su iskazivali lojalnost kralju i legalno izabranoj vladi, a koji su nakon invazije na Norvešku boravili u Londonu. Po završetku Drugog svjetskog rata Vidkun Quisling uhvaćen je i norveški sud osudio ga je na smrt strijeljanjem, a njegovo ime postalo je sinonim izdaje i suradnje s neprijateljem širom svijeta.

Ne propustite