Poljska i Norveška međusobno protjeruju diplomate

Svijet
Poljska i Norveška međusobno protjeruju diplomate
.

Norveške vlasti proglasile su nepoželjnim poljskog konzula u Oslu, priopćilo je poljsko ministarstvo vanjskih poslova rekavši da će "odmah uzvratiti istom mjerom".

"Norveške vlasti su proglasile konzula Slawomira Kowalskog personom non grata i sada ne može obnašati svoju dužnost", objavio je na Twitteru zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Szymon Szynkowski.

Žestoko kritizirali ponašanje poljskog konzula 

Po riječima glasnogovornice norveškog ministarstva vanjskih poslova Kristin Ernstad, ponašanje poljskog konzula "ne pristaje njegovoj ulozi i diplomatskom statusu".

Kowalski je bio uključen u slučaj poljske djece koja su bila povjerena norveškim ustanovama i koja su zbog zlostavljanja oduzeta njihovim poljskim obiteljima koje žive u Norveškoj.

Norveške socijalne službe redovito su na meti kritike u Norveškoj i u inozemstvu zbog nepopustljivosti u vezi s tim pitanjem, a takve odluke nerijetko pogađaju obitelji useljenika.

Oslo je već ranije zamjerio Kowalskom da se "zabrinjavajuće, pa i nasilno" ponaša prema norveškim državnim službenicima koje je sprječavao u obavljanju posla i da zanemaruje naredbe policije.

"Ta je odluka potpuno neutemeljena", istaknuo je Szynkowski odmah najavljujući "protumjeru".

Norveška konzulica u Varšavi ima sada osam dana da napusti Poljsku.

Ne propustite