Ukrajinski političar optužen da je naručio ubistvo aktivistice

Aktuelno
Ukrajinski političar optužen da je naručio ubistvo aktivistice
.

Ukrajinsko pravosuđe danas je pokrenulo proces protiv Vladislava Mangera, visokog regionalnog dužnosnika osumnjičenog da je naredio napad kiselinom nakon kojeg je preminula antikorupcijska aktivistica Katerina Handzjuk, što je pokrenulo val međunarodnog ogorčenja.

Taj slučaj postao je simbol sporosti borbe protiv korupcije u Ukrajini, mjesec i pol prije prvog kruga predsjedničkih izbora koji će biti teški za dosadašnjeg predsjednika Petra Porošenka. Tereti ga se da nije dovoljno poduzeo u tom području.

Manger, inače predsjednik regionalne skupštine Hersona, organizirao je taj zločin i platio ga, izjavio je na televiziji državni odvjetnik Juri Lucenko, blizak šefu države.

Umrla je četiri mjeseca nakon napada

U srpnju prošle godine je jedan napadač bacio litru sumporne kiseline na 33-godišnju Katerinu Handzjuk kada je izlazila iz kuće. Handzjuk je bila savjetnica gradonačelnika Herzona i upozoravala je na korupciju unutar regionalne policije, a u studenome je podlegla ozljedama.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Prema dijelu službenog teksta optužbe koju je objavio državni odvjetnik, 48-godišnjim Mangerom "vladao je osobni animozitet prema žrtvi", koja je, među ostalima, upozoravala i na nelegalnu sječu stabala pod maskom paljevine u toj regiji. Optužen je za organiziranje ubojstva zbog interesa, prijeti mu doživotni zatvor.

Šest osumnjičenih počinitelja je u pritvoru, ali nijedan organizator do sada nije ni optužen ni uhićen. Među osumnjičenima najviše rangirani je Igor Pavlovski, savjetnik zastupnika sklonog Porošenku u vrijeme napada.

Smrt Katerine Handzjuk, s dugog popisa ukrajinskih aktivista napadnutih posljednjih godina, sablaznila je Ukrajinu i zapadne saveznike Kijeva.

Ne propustite