DOK TRAJE POTRAGA ZA GAČIĆEM, JAVIO SE OVAJ ČOVJEK: Policiji poručio jednu stvar, SADA JE SVE JASNO

Objavljeno:11.02.2019 - 18:09
A A A Times Arial

Ako sam ja kao običan građanin i član ovog društva napisao par logičkih pitanja, pretpostavljam da ih čovjek od struke može napisati bar još 50x ovoliko...

Traje intezivna potraga za Edinom Gačićem koji je u prošli ponedjeljak ub*o Sauda Sultanića u mjestu Podorašac kod Konjica, a u subotu policajca Mahira Begića u Suhodolu kod Tarčina.


Već sedam dana ovaj ranije osuđivani ubica je u bjekstvu, a veliki broj građana naše zemlje ogorčen je zbog činjenice da se Gačić još uvijek nalazi na slobodi.

Jedan od tih građana je i Edin Kanlić, koji je preko Facebooka iznio svoje razmišljanje o ovom slučaju.

Prenosimo njegov status bez uredničke intervencije:

“Ljut sam i isfrustriran količinom površnih informacija, neobjektivnošću i pristrasnošću medija vezano za ova ubistva u zadnjih 7 dana. Vrijeđa mi inteligenciju, logiku i sve ostalo…

Evo pokušat ću logički na jednom mjestu objediniti pitanja pa ako postoji neko ko to može proslijediti dovoljno hrabrom novinaru, mediju ili kome već da postavi pitanje ljudima iz policije, vlade, tužilaštva ili kome već na narednoj konferenciji:

– Zašto prvo ub*stvo koje je počinjeno u Konjicu nije propraćeno medijski od strane javnog servisa (bhrt, ftv, rtrs) par dana?

– Zašto se prvi dan nakon počinjenog ubistva nisu blokirali ulazi i izlazi iz Konjica te putevi prema okolnim selima?

– Zašto prvi dan u ispomoć nije stigla federalna policija i prateće službe već se sve ostavilo na djelovanju daleko oskudnije jedinice iz Konjica i MUP HNK?

– Je li život običnog čovjeka koji je vlasnik prodavnice i odgaja 3 djece, plaća državi porez iz iste vrijedan toga da se dignu sve raspoložive snage u državi pogotovo nakon informacije da je ub ica neko ko je već prije toga izvrsio 2 ub istva i ima nalaz struke da će nastaviti s time.

– zašto se na izjavama za medije uopšte skoro i ne spominje ubistvo prve žrtve već se priča samo o ub istvu policajca… kakva je to poruka porodici ub ijenog i kakvi su to prioriteti?

– Je li dovoljna informacija da je Gačić u tom trenutku već bio trostruki ubica da se digne cijela policijska infrastruktura i ljudstvo na noge da se op tuženi uhvati

– Shodno negativnim odgovorima za 2 pitanja iznad, je li život oca 3 djece koji plaća porez državi i iz istog poreza sufinansira rad policije manje vrijedan od života policijskog službenika koji je ub ijen 4 dana poslije?

– Bi li se uopšte dogodilo ubi stvo policajca da su se sve raspoložive snage mobilizirale po izvršenju prvog ubi stva?

– Koji je dokaz da je policajca uopšte ub ila ista osoba, očevidac, otisci ili šture informacije o nekakvim čahurama?

– Zašto se potražnja policije temelji na parkiranim autima po lokalnim putevima i je li smatraju da će im Gačić sam prići?

– Jesu li poslali snajperiste na ključne uzvisine po tom području koji bi cijeli dan pregledali područje i samo time onemogućili kretanje osumnjičenog?

– Zašto se u šume i sela ne pošalju specijalne snage policije ili je njima u opisu posla pravljenje budala po hayat emisijama i podrska saobracajnoj policiji u večernjim satima?

– Zasto se u šume i sela ne pošalju nadobudni mlade snage koje maltretiraju obični puk po gradovima pa neka u praktičnom dijelu iskuse svoj posao

– Zašto komesar Halilović i 3 mjeseca poslije ub istva 2 policajca na A.Polju i sijaset dezinformacija i obmane javnosti ne podnese ostavku… ako ne iz moralnog onda iz profesionalnog razloga jer očigledno nije sposoban voditi policiju, to kazu djela i situacija.

– Zašto komesar Halilović nije sa ljudima na terenu i učestvuje u potrazi

– Ukoliko policija nije sposobna uhvatiti čovjeka u šumi kada nema lišća i kada je vidljivost relativno dobra, kako to misli uraditi kada šuma izlista?

– Zašto niko ne pita tadašnjeg predsjednika federacije po kojem prijedlogu je pomilovao Gačića i pored nalaza kaznenog zavoda u kojem se navodi da će isti izvjesno ponoviti ubistvo?

– Zašto niko ne upita nadležne imaju li uopšte jedinice koje su osposobljene za taj vid terenskog rada ili je policiji krajnji domet i prioritet obezbjedjivanje utakmica, protesta i punjenje budzeta od saobracajnih kazni

– Zašto se i danas normalno saobraća na relaciji Sa-Konjic-Mo bez ikakvih vidljivih punktova, kontrola i slično… navedenom cestom u autu mogu proći Karadžić, Mladić i nebitno ko još bez da ih iko primjeti. Isto tako može proći i Gačić sa uperenim pištoljem u nečiju glavu.

– Zašto se javnost dezinformira sa dolaskom novih 120 policajaca za sigurnost građana u Sarajevu??? BiH je samo Sarajevo?

– Zašto u Kantonu Sarajevo imamo daleko veći broj policijskih službenika nego u evropskim zemljama (po glavi stanovnika)? Zašto smo i pored toga nesigurni? Zašto nam treba još policajaca? Zašto zapošljavamo partijske kadrove a ne sposobne ljude, od najnižeg do najvisočijeg u hijerarhiji?

– Kako da običan puk ima povjerenja u policiju i organe reda kada kroz postupanje u svakodnevnom djelovanju rade razliku između stanovništa a to ne smije biti slučaj (najsvježiji primjer opisan iznad)

– Je li to znači da se maksimalna angažovanost policije očekuje samo kada po gine neko od njihovih kolega… kada pogine običan građanin sve to ide nekom drugom laganijom logikom

Ako sam ja kao običan građanin i član ovog društva napisao par logičkih pitanja, pretpostavljam da ih čovjek od struke može napisati bar još 50x ovoliko… i u odgovorima na ta ista pitanja doći do razloga zašto se dogodilo drugo ub istvo i hoće li ih se dogoditi još ili će se spriječiti… ali taj čovjek od struke ne rukovodi policijom niti svojom glavom već nakaradni sistem koji nam je donio karcinom zvani nacionalističke stranke.

Draga policijo… spokoj duši vašim poginulim kolegama ali vi ste skup nesposobnih i neangažovanih ljudi vođenih istim takvima… i ne očekujte razumijevanje od običnog čovjeka jer ni vi nikada niste imali razumijevanje za istog. Od mene prvog nemate razumijevanje.

Sretno i teško onome čija sigurnost ovisi o vama”, napisao je Kanlić na svom Facebook profilu.

 

  
 

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA