U Parizu niču grafiti protiv Židova

Svijet
U Parizu niču grafiti protiv Židova
.

Nekoliko antisemitskih grafita prijavljeno je tijekom vikenda policiji i pravosuđu u više pariških četvrti, doznaje se od vlasti.

"Podnio sam tužbu pariškom državnom odvjetniku i načelniku policije", objavio je na Twitteru vladin povjerenik za borbu protiv rasizma, antisemitizma i mržnje prema LGBT zajednici (DILCRAH) Frederic Potier, uz fotografiju garažnih vrata u strogom središtu prijestolnice na kojima je bilo ispisano "Macron židovska kuja".

Antisemitski grafiti i u samom centru Pariza

"Gnjusni antisemitski grafiti u samom srcu Pariza ovog vikenda. Kad se mržnja prema židovima udruži s mržnjom prema demokraciji, na zidovima osvane rječnik iz sfere fašizma!", izrazio je žaljenje.

Potier je usto podijelio objavu s fotografijom zida u 18. arondismanu, na sjeveru Pariza, nedaleko od Montmartrea, na kojemu je pisalo "židovska krmača". Gradske vlasti te četvrti objavile su na Twitteru da su to prijavile u ponedjeljak.

Kukasti križ na potretima političarke koja je kao dijete bila deportirana u Auschwitz

Usto, na dvama portretima Simone Veil, istaknute političarke koja je kao petnaestogodišnjakinja bila deportirana u koncentracijski logor Auschwitz, koji su bili naslikani na poštanskim sandučićima gradske vijećnice 13. arondismana, iscrtan je kukasti križ. Portreti su naslikani u srpnju u prigodi njezina pokopa u Pantheonu.

Gradska uprava koja je otkrila grafite u ponedjeljak ujutro rekla je za AFP da će podnijeti tužbu.

Grafit "židovi" na restoranu

Voditelji restorana Bagelstein u staroj gradskoj jezgri L'Ile Saint-Louis također su podigli tužbu u nedjelju. Na njihovu je izlogu osvanuo grafit "židovi" ispisan žutom bojom, kakve je bila i zvijezda koju su židovi morali nositi u vrijeme njemačke okupacije. Suosnivač tog lanca restorana specijaliziranog za izradu baškota, Gilles Abecassis rekao je da su slični grafiti i prije bili ispisivani na njihovim izlozima.

Ne propustite