IMATE STRAŠNE I NEPODNOŠLJIVE GLAVOBOLJE? Ovi trikovi pomažu više nego što možete pomisliti!

Porodica i zdravlje
IMATE STRAŠNE I NEPODNOŠLJIVE GLAVOBOLJE? Ovi trikovi pomažu više nego što možete pomisliti!
.

Više od 47 miliona Amerikanaca pati od jakih glavobolja praćenih osjetljivošću na svjetlost, mučninom, probadajućom boli i napetošću u vratu i leđima.

Uobičajeni lijekovi koji se mogu nabaviti u apoteci poput Aspirina često uopće ne olakšavaju bol ili uzrokuju razne nuspojave. Stoga je bolje okrenuti se drugim, zdravijim alternativama za ublažavanje glavobolje.

155145

Najučinkovitije alternative su sljedeće:

Kofein

Kofein ublažava bol uzrokovanu migrenom, stoga je čest sastojak u lijekovima. Kofein djeluje tako što ublažava zapaljenje koje uzrokuje migrenu.

Kad se kofein kombinuje sa konvencionalnim lijekovima protiv glavobolje bol se ublažava još i brže jer se dejstvo lijeka uvećava za 40 posto. Ipak, pazite da ne postanete ovisni o kofeinu jer i sam nedostatak kofeina u tom slučaju uzrokuje glavobolje.

Đumbir

Istraživanje sprovedeno 2014 godine pokazalo je da je mljeveni korijen đumbira jednako efikasan u borbi protiv glavobolje kao i konvencionalni lijekovi, s tim što đumbir kao prirodno sredstvo ne uzrokuje nuspojave.

Kompresa od banane i leda

Izvještaji sa Mayo klinike govore o još jednom nainu ublažavanja migrene – stavljanje hladne obloge na čelo i vrat. Međutim, isti učinak možete postići i kada stavite koru od banane na čelo jer na taj način koža upija kalij.

Sjeme lana

Ponavljajuće glavobolje obično su uzrokovane nekim zapaljenjem i mogu se tretirati pojačanim unosom omega 3 masnih kiselina. Kako su sjemenke lana bogate ovom supstancom, dodavanjem istih u supe ili salate ili korištenjem ulja od lana možete olakšati bol.

glavobolja-hrana-580x290

Ulje lavande

Prokuhajte šest šolja vode i dodajte osam kapi ulja lavande. Mirisna isparenja ublažit će bol. Također možete masirati sljepoočnice tako što ćete nanijeti nekoliko kapi ulja lavande na prste i praviti lagane kružne pokrete.

Ulje bosiljka

Ulje bosiljka moćno je prirodno sredstvo za opuštanje mišića i može ublažiti glavobolje uzrokovane napetošću mišića. Kad kuhate možete koristiti ulje bosiljka umjesto maslinovog ulja.

873x400-10

Heljda

Heljda je bogat izvor rutina, flavonoida sa dokazanim protuupalnim dejstvima. Budući da su zapaljenja najčešći uzrok migrena, uvrštanjem ove namirnice u vašu ishranu možete spriječiti glavobolje i ublažiti bolove kada se glavobolja pojavi.

Unatoč svim ovim prirodnim rješenjima, morate unijeti i neke promjene u vaš životni stil ako želite riješiti problem sa glavoboljama. Promjene možete uvesti u ishranu a možete i pokušati jogu, meditaciju te mnoge  druge aktivnosti. Imat ćete bolju kontrolu nad stresom.

Ne propustite