Kako pravilno kuhati tursku kafu? Probajte na stari način! BOLJU NIKAD NISTE PILI!

Kuharica
Kako pravilno kuhati tursku kafu? Probajte na stari način! BOLJU NIKAD NISTE PILI!
.

Ima nešto posebno u turskoj kafi! Danas kada se u kafićima nalazi sve rjeđe i uglavnom je pijemo kod kuće, da ne bi potpuno pala u zaborav, podsjećamo vas kako se pravilno kuha kraljica svih kafa!

Prvo i osnovno, za dobru tursku kafu potrebna je kvalitetna mješavina, i zato nemojte da štedite na njoj – pijete je iz zadovoljstva, a ne iz prijeke potrebe. Drugo, malo ko zna da za tursku kafu na početku voda ne treba da proključa! U džezvi se voda zagrije do tik pred vrenje, pa se sklanja sa ringle.

turska-kafa-e1412039687638-ivuuuq

Dio vode odliva se u šoljicu, a u ostatak se dodaje kafa (po jednu bogatu kašičicu za svaku šoljicu ili više ako su šolje veće ili volite veoma jaku kafu). Promiješajte da nema grudvica,pa vratite na vatru i kad naraste do ivice džezve ponovo sklonite sa vatre i dodajte vodu koju ste na početku odlili. Opet vratite na vruću ringlu i ostavite da provri.

Sklonite sa šporeta, sačekajte nekoliko sekundi i dodajte kašičicu hladne vode. Tada je kafa spremna za služenje!

kava-bosanska-kafa-dzezva-fildzan-youtube-810x359-728x323

Osnovne greške kod pripreme kafe:

– Previše miješanja ubija ukus;

– Ostavljanje da se nekoliko puta podigne do vrha džezve uništava pjenu i mijenja ukus kafe;

– Miješanje nakon što je kafa zakuhana, provrela i sklonjena sa ringle takođe će izmeniti ukus omiljenog jutarnjeg napitka;

– Ukoliko se kafa zaslađuje, šećer je najbolje dodati još dok je voda hladna u džezvi, prije dodavanja i zakuvavanja kafe.

Probajte i sami ćete se uvjeriti koliko je ukus drugačiji – bolji!

Ne propustite