OTKRIVENO: Evo šta se nasljeđuje OD OCA, a šta od MAJKE!

Porodica i zdravlje
OTKRIVENO: Evo šta se nasljeđuje OD OCA, a šta od MAJKE!
.

Najinteresantnije otkriće bilo je vezano uz ćelavost. Naime, svima je logičnije da se ćelavost nasljeđuje od oca, ali čini se da se pravi uzrok nalazi na majčinoj strani, i to s muške strane. Izuzev uobičajenih nasljednih osobina kao što su boja očiju i boja kose postoji mnoštvo drugih fizičkih osobina koje se jednako nasljeđuju.

vase-dijete3


 Provjerite koje ste tjelesne osobine vi naslijedili od svog roditelja:

Visina se nasljeđuje od majke i oca u otprilike istom postotku pa dio djece ima majčinu visinu, a dio očevu. No jeste li znali da ste veliki nožni palac naslijedili od majke, čak i ako ga ona nema? Genetičari su utvrdili da se taj gen nasljeđuje s majčine strane. Sklonost kvarenju zubiju većinom dolazi s očeve strane, dok daltonizam tj. neprepoznavanje boja jedino prenose baš očevi.
Inteligencija se nasljeđuje preko X hromosoma, a s obzirom na to da žene tog kromosoma imaju dva puta više nego muškarci, toliko je veća i vjerojatnost da će dijete inteligenciju naslijediti od majke.

tata-mama-beba-dojenje-pomoc-oko-dojenja-722x480

Za debljanje su ipak krive žene jer su naučnici otkrili da se taj nasljedni gen prenosi samo i jedino po ženskoj liniji i tako izaziva debljanje gotovo polovice broja žena.

Ne propustite