NASTAVLJA SE POTRAGA ZA GAČIĆEM: U Sarajevo danas stiže dodatnih 130 policajaca!

Aktuelno
NASTAVLJA SE POTRAGA ZA GAČIĆEM: U Sarajevo danas stiže dodatnih 130 policajaca!
.

Još uvijek traje intenzivna potraga za odbjeglim Edinom Gačićem, za kojeg postoji osnovana sumnja da je u subotu navečer na lokalitetu Suhodol kod Tarčina brutalno u*io policajca Mahira Begića.

edin-gacic

U Kanton Sarajevo danas stiže 130 policajaca iz drugih kantona kao ispomoć.

"Novih 130 policajaca na terenu. Jer nam je osjećaj sigurnosti građana Kantona Sarajevo najvažniji. Posebno u situacijama kad određeni događaj stvara percepciju nesigurnosti...Želimo da se građani Kantona Sarajevo osjećaju sigurno, posebno kada su u pitanju škole, vrtići i sva druga mjesta za koja se procjeni da je potrebno.

I svaku informaciju koju imate dostavite policiji. Pozovite telefonom, dajte je prvom policajcu kojeg sretnete. Ako treba dostavite i meni. Sve će se provjeriti. Jer smo svi na istom zadatku", poručio ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Admir Katica za "Radio Sarajevo".

gacic1

Naime, policija je ustanovila da su čahure pronađene u Suhodolu ispaljene iz istog oružja kao i u slučaju u*istva Sauda Sultanića u Podorašcu.

Nakon uviđaja u Suhodolu ustanovljeno je da nije bilo borbe te da je u*ica policajcu Mahiru Begiću ispalio tri metka u grudi i jedan u glavu.

Građani su u strahu,a posebno mještani u okolini Tarčina, Hadžića i Pazarića.

Podsjećamo,  na adrese centara za socijalni rad u Sanskom Mostu i u Banja Luci, te na adrese policijskih agencija u RS-u i Federaciji BiH, a u skladu s odredbama 6. jula 2017. godine KPZ Bihać je poslao pismo u kojem institucije obavještava da se osuđeni Edin Gačić, s mjestom prebivališta u Banjoj Luci otpušta sa izdržavanja zatvorske kazne.

Gačić je otpušten 26. jula 2017. godine s izdržavanja kazne zatvora. U otpustnom pismu stoji da je presudom Kantonalnog suda u Zenici osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 14 godina tu mu je izrečena mjera sigurnosti obavezno psihijatrijskog liječenja zbog počinjenog u*istva. No, 2003. mu je ova mjera ukinuta.

ppo

Foto: Klix.ba


Presudom od 3. februara 2003. izrečena mu je kazna zatvora od 20 godina zbog u*istva, a Vrhovni sud mu je tu kaznu preinačio na 18 godina.

U 2004. došlo je do još jedne presude Kantonalnog suda Sarajevo, kojom su preinačene prethodno te je on osuđen na jedinstvenu kaznu od 19 godina i 11 mjeseci. Ponovo mu je osigurana obaveza liječenja u psihijatrijskog bolnici.

gacic-ubica1

Nadalje, kako stoji u otpusnom pismu, evidentni su psihijatrijski problemi osuđenog. Istaknuto je da boluje od poremećaja ličnosti, šizoidnog paranoidnog tipa, te da je boravkom na odjelu KPZ-a došlo do evidentnog ispoljavanja abnormalnosti ličnosti sa svim elementima paranoidne slike.

pp

Foto: Klix.ba


"Vještak psihijatar je konstatovao da je riječ o vjerskom fanatiku koji je izuzetno borben i uporan u zastupanju određenih ideja i koji smatra najvećim grijehom ne izvrđenje svojih ideja bez obzira koliko devijantne bile. prije počinjenja krivičnog djela neko vrijeme je živio u Bočinjama s mudžahedinama. 

p

Foto: Klix.ba

Jedna od žrtava u*istva je njegova majka. S odjeljenja forenzike pušten je na korištenje vikedna što je iskoristio da bi majku lišio života", kaže se u aktu koji potpisuje direktor KPZ-a Bihać Edham Veladžić.

Ne propustite