VOLITE KIKIRIKI? U tom slučaju MORATE znati ova njegova svojstva!

Zdrav život
VOLITE KIKIRIKI? U tom slučaju MORATE znati ova njegova svojstva!
.

Mnogo se zna o ljekovitosti kikirikija. No, kada ga prepolovite, tačno na sredini naći ćete gromuljicu koju ćete, ako ste pravi poznavalac, odmah pojesti, jer je ubjedljivo najukusniji dio ove grickalice. Osim što se radi o najukusnijem dijelu kikirikija, ova izraslina je u stvari embrion iz kojeg nastaje ova ukusna poslastica! Kada posadite kikiriki, poraste biljka a sve to počinje upravo iz ovog malog ukusnog zametka.


Kada biljka prođe oprašivanje i oplodnju, pod zemljom se obrazuju plodovi. Dok ih većina uglavnom smatra koštičavim voćem, kikiriki je zapravo mahunarka i ne raste kao orašasti plodovi na granama, već pod zemljom. I sve to počinje od najslasnijeg dijela kikirikija.

Ova svojstva kikirikija trebate znati:

1. Snižava razinu holesterola

Iako je bogat kalorijama, mnoge studije pokazuju da kikiriki i maslac od kikirikija pomažu snižavanju holesterola, triglicerida te ne uzrokuje debljanje.

2. Kikiriki kontrolira razinu šećera u krvi

Jedno istraživanje ukazuje na to da doručak na bazi kikirikija može pomoći pri kontroli šećera u krvi kroz dan, pa čak i ako ste pojeli ručak pun ugljikohidrata.

3. Kikiriki za vitku liniju

Tko jede kikiriki i maslac od kikirikija može se pohvaliti vitkijom linijom od onih koji konzumiraju namirnice s više kalorija.

4. Dobre masti

Kikiriki vam pomaže smršavjeti, i puni su hranjivih sastojaka i dobrih masti..

5. Jača memoriju

Kikiriki je hrana za mozak. Istraživanja su dokazala da vitamin B3 koji se nalazi u kikirikiju pruža puno dobrobiti za zdravlje, što uključuje poboljšanje rada mozga i jača memoriju.

6. Kikiriki štiti probavu

Kikiriki također sadrži vlakna, iznimno korisna za nesmetano funkcioniranje crijeva. Vlakna su također dobra za probavu. Ukoliko želite smanjiti vlastit rizik od raka debelog crijeva kao i stvaranja žučnih kamenaca, predlažemo da poznatu mahunarku uvedete u redovitu prehranu.

 

Ne propustite