Zdravko Mamić u tajnosti ispitan u mostarskom kantonalnom tužilaštvu

Aktuelno
Zdravko Mamić u tajnosti ispitan u mostarskom kantonalnom tužilaštvu
.

Nepravomoćno osuđeni Zdravko Mamić, koji je pobjegao u BiH da se spasi izdržavanja zatvorske kazne u Hrvatskoj, ispitan je u vezi s aferom SMS.

Time je ujedno dovršeno ispitivanje svjedoka u slučaju bivšeg informatičara MUP-a Hrvatske Franje Varge koji je pritvoren zbog lažiranja SMS prepiske dužnosnika.

Za osam dana znat će se i hoće li Varga i Blaž Curić na slobodu, a u tajnosti i bez advokata Zdravko Mamić ispitan je 1. februara u Bosni i Hercegovini, izvještava RTL.

"Zdravko Mamić ispitan je putem međunarodne pravne pomoći u Kantonalnom državnom tužilaštvu u Mostaru kao svjedok. O sadržaju vam ne mogu govoriti", kazao je Zdravko Rajić, advokat Zdravka Mamića.

O odnosu s Vargom Mamić je novinarima već javno govorio. Između ostalog i da ga je upoznao u Osijeku kad mu je ponudio pomoć oko rješenja problema svastike na Poljudu.

"Onda mi je on rekao: 'Ali ja imam za tebe nešto važnije.' Što imaš za mene važnije? Kaže, kako se radi pritisak na suce i kako se tebi montira suđenje. Daj mi to, zašto ne. Varga je ubrzo počeo tražiti pomoć. Rekao je da ima troje djece, da mu je kuća pod hipotekom, da mu treba novac i da je bolestan", pojasnio je Zdravko Mamić u decembru prošle godine.  

Početkom ove godine Mamić je otkrio kako je Vargi u nekoliko navrata isplatio veću količinu novca.

"Ja sam ukupno Vargi, do njegovog hapšenja, isporučio što u novcu, što u nekim stvarima, skoro 200 hiljada eura, negdje i do 1,5 milion kuna", kazao je Mamić u istom iskazu. 

Ne propustite