ODMAH POGLEDAJTE DA LI I VI IMATE OVO NA JEZIKU: To je znak da vam se dešavaju ove dvije stvari, PRVA VAM SE NIKAKO NEĆE DOPASTI

Porodica i zdravlje
ODMAH POGLEDAJTE DA LI I VI IMATE OVO NA JEZIKU: To je znak da vam se dešavaju ove dvije stvari, PRVA VAM SE NIKAKO NEĆE DOPASTI
.

Dobro pogledajte svoj jezik. Da li ste primijetili ovo na njemu? 

Brazde na jeziku su sasvim uobičajna stvar, ali ekstremne brade obično uplaše ljude, pa se i oni zapitaju šta to može da znači, te da li je opasno. 

bijeli-jezik-1-580x290

Ukoliko ste i vi nekada pitali slično pitanje odgovor pogledajte u nastavku. 

jezik

Značenje brazda

Izbrazdani jezik označava upalno stanje i kod ljudi kod kojih se pojavi obično izaziva probleme pri unosu slatkog, slanog i začinjenog. 

Prema kineskoj medicini brazde na jeziku povezane su s količinom tekućine u tijelu. Njihovo značenje ovisi o položaju i dubini, a mjesto na jeziku pokazuje koji je organ u pitanju. Što je ona dublja, to je disharmonija ozbiljnija i dulje traje. Ako po cijelom jeziku ima malih brazda, radi se o nedostatku tekućine u želucu i nedostatku jina slezene.

bubreg-bubrezi-bol-ledja

Duboke brazde znače da se radi o nedostatku jina bubrega. Vertikalne na stranama jezika vide se kod nedostatka či energije ili janga slezene i obično se vide kod blijedog jezika.

Jedna vertikalna brazda na samoj sredini jezika ukazuje na probleme sa želucem, a ako je vrlo dugačka, ukazuje na probleme želuca, srca i pluća istovremeno.

depresija0

Ako brazda ide do vrha jezika i tamo se račva, radi se o emocionalnom problemu, koji je povezan sa srcem (ljubav, obitelj, prijatelji...). Ove osobe često imaju čir jer se ne mogu nositi s problemima.

Simptomi 

Pored očiglednih brazdi, tu je i crvenilo. Brazde mogu da mijenjaju mjesto, a obično ih prati peckanje i nelagodnost, naročito pri jelu kiselih i začinjenih namirnica.

jezik-zdravlje

Šta to znači?

Prije svega, možete da odahnete jer ovo nije ništa alarmantno. Brazde na jeziku su znak starenja, baš kao i brazde, odnosno bore, na licu. Ipak, postoji jedna situacija kada od bezazlenih ove brazde mogu da postanu opasne, a to je ukoliko dozvolite da se u tim rupicama skupljaju bakterije, zbog čega jezik još više boli, a u ustima se javlja neprijatan zadah.

boja-jezika

Zato, ukoliko i vas muče ove brazde, znajte da morate da vodite duplo više računa o higijeni.

Ne propustite