NAUČNIK SA HARVARDA ŠOKIRAO TVRDNJOM: Za 10 do 15 godina rak ćemo liječiti kao bakterije antibioticima, a EVO GDJE SE DANAS GRIJEŠI U LIJEČENJU!

Zdrav život
NAUČNIK SA HARVARDA ŠOKIRAO TVRDNJOM: Za 10 do 15 godina rak ćemo liječiti kao bakterije antibioticima, a EVO GDJE SE DANAS GRIJEŠI U LIJEČENJU!
.

Svjetski naučnici dugi niz godina bezuspješno pokušavaju da pronađu lijek protiv raka.  Jedan mladi srpski naučnik na Harvardu istražuje novi metod liječenja malignih bolesti.

Budući doktor nauka Nemanja Despot Marjanović kaže da je nada da ćemo za 10 do 15 godina liječiti rak kao što danas liječimo bakterijske infekcije. 

- Pre 100 godina ljudi su umirali od običnih posekotina, jer nisu imali antibiotike. Mi se nadamo da ćemo primenom novih metoda, kao što je matematičko modelovanje, uspeti da razumemo rak mnogo bolje nego trenutno, pa da ćemo imati terapije koje su mnogo efektivnije - kaže Nemanja.

On objašnjava da smo napravljeni od miliona ćelija, ali da jako malo znamo o njima.

Ako zamislimo da je organizam država, onda su stanovnici ćelije, objašnjava slikovito. Ali mi ne znamo razlike među njima. Ako znamo svaku ćeliju i njenu funkciju, kao entitet, onda znamo i da je liječimo ako dođe do neke bolesti.

Slikovito dalje objašnjava da su ćelije raka "kriminalci" u toj državi, ali da ni oni nisu svi isti.

spine-cancer

- Vi hemioterapijom ubijate "male lopove", ali ne "velike mafijaše". Pokušavamo da razumemo koja je caka kod tih "mafijaša". Mi smatramo da je to isto, a postoji velika razlika između njih - kaže Marjanović.

Riječ je o ogromnoj populaciji koji želimo da proučimo pojedinačno, kako bismo znali kako da ih liječimo - kaže stručnjak.

Trenutne metode, poput hemioterapije i hirurgije, pogađaju veliki broj ćelija, i one koji nisu zaražene rakom, pa to je kao da "iselite ceo Beograd, iako nije ceo Beograd zaražen" objašnjava stručnjak.

Tako se stvara više štetnih efekata, nego što pomažete organizmu.

Kod ćelija "mafijaša" nema kontrole, ne poštuju pravila, dijele se bez kontrole, objašnjava on, pa zato brže evoluiraju.

Upoznavanje, tj. mapiranje svih ćelija smatra se najvećim projektom u medicini trenutno, i trajaće 10-ak godina. Na njemu je angažovano 1.000 ljudi, otkriva on.

Ne propustite