Bradara traži da CIK ubrza procedure popune Doma naroda

Bosna i Hercegovina
Bradara traži da CIK ubrza procedure popune Doma naroda
.

 Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH) Lidija Bradara apelovala je da Centralna izborna komisija (CIK) BiH maksimalno ubrza procedure završetka popune ovog doma kako bi mogla u najkraćem roku zakazati konstitutivnu sjednicu Doma.

Bradara je zatražila hitno dostavljanje informacija o sprovedenom postupku izbora i potvrđivanja delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH u mandatnom periodu 2018-2020. godine.

Ona je napomenula da nakon oktobarskih izbora nije bilo moguće sprovesti postupak izbora delegata u FBiH, budući da je Ustavni sud BiH stavio van snage odredbe Izbornog zakona o popunjavanju Doma naroda FBiH, a Parlamentarna skupština BiH nije donijela nove.

"U nedorečenim zakonskim odredbama ostala je pravna praznina, te ste donijeli Uputstvo o izmjeni i dopunama Uputstva o postupku sprovođenja posrednih izbora za tijela vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH. Navedenim aktom ste obavezali zakonodavna tijela svih kantona za izvršavanje izbora delegata i dostavljanje rezultata glasanja CIK-u u roku od sedam dana", navodi se u pismu koje je Bradara uputila CIK-u.

Ona je istakla da je javnost BiH upoznata o pokretanju postupaka ocjene ustavnosti ovog uputstva pred Ustavnim sudom BiH, kao i obavezi postupanja za sva zakonodavna tijela svih kantona o izvršenju izbora delegata u roku od sedam dana od dana stupanja na snagu Uputstva.

Bradara je napomenula da skupštine kantona FBiH nisu u zakonskom roku dotavile liste kandidata i nisu do kraja sprovele postupak izbora delegata u Doma naroda Parlamenta FBiH.

"Zbog toga tražim ubrzanje postupka potvrđivanja delegata u Dom naroda da bi, kao predsjedavajuća iz prethodnog saziva, u što kraćem roku sazvala kontitutivnu sjednicu Doma naroda", dodala je Bradara, prenosi Srna. 

Bradara je ukazala na značaj brzog konstituisanja novog saziva Doma naroda radi postizanja finansijske i političke stabilizacije FBiH, s obzirom na to da u prethodnoj godini nije usvojen federalni budžet za 2019, a sve zbog političke neodgovornosti zakonodavnih tijela kantona.

Ne propustite