Političar Sadik Ahmetović je prvi doktor nauka na birou u Srebrenici

Bosna i Hercegovina
Političar Sadik Ahmetović je prvi doktor nauka na birou u Srebrenici
.

Na Biro za zapošljavanje u Srebrenici u januaru se prijavilo 19 nezaposlenih, među kojima je i političar Sadik Ahmetović, koji je prvi nezaposleni doktor nauka na evidenciji ovog biroa, potvrdio je SRNI direktor Biroa u Srebrenici Veljko Petrović.

Ahmetović je kao kandidat SDA nekoliko mandata bio poslanik i obavljao druge političke dužnosti na raznim nivoima vlasti. Na posljednjim izborima nije dobio podršku birača i tako će umjesto poslaničke plate, koju je posljednje četiri godine primao u Parlamentarnoj skupštini BiH, u narednim mjesecima primati naknadu od Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske. 

U prošlom mjesecu sa evidencije nezaposlenih brisana je 21 osoba, jer su dobile zaposlenje.

U ovoj općini ukupno je registrovano 1.768 nezaposlenih od kojih 1.254 aktivno traže posao, a 514 ih je prijavljeno radi ostvarivanja određenih prava po osnovu nezaposlenosti.

Broj nezaposlenih na kraju 2018. godine u ovom mjestu bio za 36 manji nego na kraju 2017. godine, kada je u evidenciji bilo 1.804 nezaposlenih osoba.

Od ukupnog broja nezaposlenih koji aktivno traže posao je 529 žena, a 725 muškaraca.

U prošloj godini sa evidencije ovog biroa 112 osoba dobilo je zaposlenje, a omogućeno je da 104 nezaposlena lica steknu radno iskustvo i obave pripravnički staž. 

Novčanu naknadu zbog ostajanja bez posla u 2018. godini posredstvom ovog biroa koristilo je 66 radnika u trajanju od jednog do 12 mjeseci, zavisno od godina radnog staža lica koja su ostala bez zaposlenja i koristila ovo pravo.

Prema kvalifikacionoj strukturi, najviše nezaposlenih koji aktivno traže posao su nekvalifikovani radnici, njih (467), zatim 32 su polukvalifikovana, 330 je kvalifikovanih i tri visoko kvalifikovana radnika. Sa srednjom stručnom spremom na posao čeka 336 radnika, 17 sa višom školom i 69 fakultetski obrazovanih osoba.

 

(Novi.ba/Srna) 

 

Ne propustite